14 évről 10 alá kívánják csökkenteni az átlagéletkort

 

A tervek szerint 10 éven belül magas technológiai színvonalú, a környezetet kisebb mértékben terhelő, hazai gyártású autóbuszokra cserélik a magyarországi autóbusz-állományt – mondta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter csütörtökön Budapesten, a Credobus Econell 18 Next hazai fejlesztésű csuklós autóbusz bemutatóján.

Budapest, 2021. október 14.
Palkovics László innovációs és technológiai miniszter beszédet mond a Credobus Econell 18 Next hazai fejlesztésû csuklós autóbusz bemutatóján Budapesten 2021. október 14-én.
MTI/Soós Lajos

Magyarországon jelenleg mintegy 8500 autóbuszt tartanak üzemben, amelyek átlagéletkora meghaladja a 14 évet; célul azt tűzték ki, hogy ezt jóval 10 év alá vigyék – közölte a miniszter.

Kiemelte: a hazai autóbusz-stratégiát egyebek mellett arra alapozta a kormány, hogy Magyarországon komoly autóbuszfejlesztési- és gyártási kapacitás, valamint szakértelem áll rendelkezésre.

A hazai fejlesztésű és gyártású Credobus Econell 18 Next csuklós autóbusz ultrakönnyű vázszerkezetre épített jármű, a kategória legkedvezőbb üzemanyag-felhasználású és legalacsonyabb fajlagos szén-dioxid kibocsátású terméke – ismertette Krankovics István, a gyártó Kravtex Kft. ügyvezető igazgatója.

Budapest, 2021. október 14.
Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a Credobus Econell 18 Next hazai fejlesztésû csuklós autóbusz bemutatóján Budapesten 2021. október 14-én.
MTI/Soós Lajos

Palkovics László felhívta a figyelmet arra, hogy a hagyományos hajtásláncok fölött eljárt az idő, csökkenteni kell a járművek által okozott emissziót.

A miniszter kitért arra is, hogy a magyar gazdaság pozitív irányba változott; mint mondta, a magyar ipar high-tech, a járműipar ennek jó példája. Felidézte a Nemzetközi Valutaalap (IMF) egy évvel ezelőtti tanulmányát, amelyben minősítették a különböző országok iparszerkezetét a high-tech gyártásképesség és a high-tech termékek szempontjából.

Magyarországon ez 70 százalék volt, annyi, mint Németországban vagy Dániában, ezzel a lista elején álltunk – fogalmazott.

A miniszter az új buszt bemutatva kiemelte, hogy újra van magyarországi gyártású csuklós autóbusz.

Budapest, 2021. október 14.
Palkovics László innovációs és technológiai miniszter (b) és Krankovics István, a Kravtex Kft. ügyvezetõ igazgatója a Credobus Econell 18 Next hazai fejlesztésû csuklós autóbusz bemutatóján Budapesten 2021. október 14-én.
MTI/Soós Lajos

A gyártó Kravtex Kft.-ről szólva jelezte, hogy a vállalat beszállítója a legnagyobb hazai közösségi közlekedési szolgáltatónak, a közelmúltban adták át egy 420 darabos keret utolsó autóbuszait a Volánbusznak.

Krankovics István közölte: az új jármű, az Econell 18 Next a hasonló méretű és befogadóképességű buszoknál 3 tonnával, 15 százalékkal könnyebb, ez ugyanennyivel kevesebb üzemanyag-fogyasztást és környezetszennyezést jelent.

Elmondta azt is, hogy Kravtexnek jelenleg mintegy 2400 busza üzemel a Volánbusznál – olvasható az MTI tudósításában.

Forrás: MTI