Folyamatos a mederkotrás az építkezésnél

 

A Paksnál épülő Duna-híd építése jelentős állomásához érkezett: elsőként az ötödik pillérhez érkezett meg a kéregelem, amely a munkatér vízmentes lehatárolásához szükséges – számol be az eseményről a Magyar Építők.

A Kalocsa-Paks Duna-hídnál tavasz óta zajlanak a munkák. Ez idő alatt elkészült a bal (foktői) oldali hullámtéri híd szerelőterének kialakítása és megkezdődött az acél hídszerkezeti elemek helyszínre szállítása, összeillesztése. Ezen hídszakasz szakaszos előretolással, segédjármokra történő feltámasztással kerül majd a végső helyére.

Az ideiglenes jármok síkalapozása megkezdődött a hullámtérben. A hullámtérben lévő végleges támaszok közül a 2. és 3. jelű cölöpözése elkészült, itt a cölöpösszefogó munkaterének szádlemezes lehatárolása folyik. A 4. támasznál a cölöpözési lavírsík kialakítása zajlik.

A mederhíd két, vízbe tervezett támaszának, az 5. és 6. pillér alapozásának előkészítéséhez folyamatos a mederkotrás. A munkatér vízmentes lehatárolásához üzemben gyártott, majd hajón leszállított acélszerkezetű kéregelemek közül az elsőt az 5. pillérnél helyezték el a mederben. A 6. pillérnél október végére tervezett a beemelés.

A jobb (paksi) oldali hullámtérben az építési munkák elvégzéséhez ideiglenes hídszerkezet építése is szükséges, mely szeptemberben elkészült, a Dunában lévő sziget, a tervezett 7. támasz helye megközelíthető. Jelenleg itt az organizációs út kiépítése zajlik.

 

Az új Duna-híd előtt és után építendő két kisebb, a főpálya alatti kezelőutak átvezetését biztosító műtárgy építése csak a kétoldali hullámtéri hidak elkészülte és a szerelőterek elbontása után kezdődik meg – olvasható a hídépítés helyzetjelentése.

Cash/fotó: Magyar Építők