Szabadságharcos tettnek tekintik a helyiek

 

Ismeretlen támadók lelőttek három férfit az India által ellenőrzött Kasmírban, a rendőrség a vitatott területen az indiai uralom ellen harcoló fegyvereseket okolta a támadásokért. Az áldozatok között volt egy taxisofőr is – számol be az esetről az MTI.

Az első incidensben kedden a rendőrség szerint az India északi, Dzsammu és Kasmír szövetségi államának székvárosában, Szrinagarban fegyveresek rálőttek a város egyik gyógyszertárának hindu patikusára. A férfit kórházba szállították, ahol azonban belehalt sebeibe – közölte a rendőrség.

Egy órán belül a város egy másik részében egy utcai ételárust lőttek le közvetlen közelről, aki a helyszínen meghalt.

A kedd esti harmadik incidensben fegyveresek halálos lövést adtak le egy taxisofőrre a Szrinagartól 40 kilométerre fekvő Hadzsin településen. A rendőrség a gyilkosságokat terrorista incidenseknek minősítette.

„A nyomozás folyamatban van, és a rendőrök továbbra is dolgoznak a terrorcselekmények teljes körű körülményeinek felderítésén” – közölte a rendőrség. A múlt héten két férfit gyilkoltak meg Szrinagarban hasonló támadásokban.

Kasmír himalájai területét India és Pakisztán osztja meg egymással, és mindkét fél teljes egészében igényt tart rá. Kasmír indiai ellenőrzés alatt álló részén a lázadók 1989 óta harcolnak Újdelhi uralma ellen a térségben.

A legtöbb kasmíri muzulmán támogatja a lázadókat abban, hogy egyesítsék a területet, akár pakisztáni uralom alatt, akár független országként. India kitart amellett, hogy a kasmíri militánsok Pakisztán által támogatott terroristák. Iszlámábád tagadja a vádat, míg a kasmíriak többsége legitim szabadságharcnak tekinti az ilyen eseteket. A két ország közötti konfliktusban civilek, lázadók és kormányerők tízezrei haltak meg – olvasható a hírügynökségi jelentésben.

Forrás: MTI