Veteránautók, korabeli jelmezek, kolbászfesztivál

 

A XVI. budapesti Oldtimer Show-t a hétvégén, október 8-10-én  rendezik meg a Magyar Vasúttörténeti Park és a Víztorony Park összevont, 10 hektáros rendezvényterületén.

Autentikus helyszínen, gőzmozdonyfüstben  nosztalgiázhatnak a látogatók. Az októberre halasztott dátum miatt a programkínálat bővült. Az Oldtimer Show kiállítás és a szokásos kiegészítő programjai mellett idén is lesz „Kolbászvásár”. Különleges kiállítási tárgy lesz a Szent István koronáját szállító „aranykocsi” benne a szent-korona másolattal, ami a West csarnokban lesz kiállítva.

Újdonság lesz az amerikai életstílust népszerűsítő Pin-up lányok az amerikai autók körüli feltűnése.

A jegypénztáraknál a belépőjegyek mellé Oldtimer Show emlékmatricát adnak. A Víztorony Parkban a gyerekeknek kedveskedve ajándék plüss mackókat osztogatnak a „Sport és Tuningautó Kiállítás” részen.  Különféle autós és motoros újságokból is lesz ajándékba hazavihető.

Jöjjenek a vendégek a rendezvényre régi korok ruháiban és meghívást kapnak egy Sápi gyümölcsbor kóstolásra! A gyümölcsbor kóstolót a Díszkutas kanyarban lévő faházban lehet meginni.

Az Oldtimer Show látogatói részére ismét meghirdetik a „Retro Öltözködési Stílus Verseny”-t! Ez a verseny kötetlen, minden látogató részt vehet rajta, aki retróruhában érkezik a parkba. A versenyre jelentkezni az Orient csarnokban lehet, az oldtimer kerékpáros standnál, ami a Keleti-Pályaudvar makettnél lesz. Mindhárom rendezvénynapon 2-2 ajándékot ítélnek oda a legeredetibb stílusú, régi korok ruhájában érkező látogató-párnak: sofőrkesztyű +1 üveg Sápi meggybor. Mindhárom napon 17:00-kor lesz az eredményhirdetés.

Az Oldtimer Show családbarát rendezvény. A belépőjegy megváltása után a rendezvény területén sok ingyenesen igénybe vehető játék van a gyerekeknek. Bungee gumiasztalok és légvár a főbejáratközeli gyepen, arcfestés és népmese foglalkozás a Vasútikocsi színpadon, íjászat és airsoft lövészet a katonatáboroknál, kézműves foglalkoztató a Tájház mellett, régi termelő eszközök kipróbálása (kukorica morzsoló, daráló, stb…) a Tájház előtt, termények etetése az állatkákkal a karámoknál, állatsimogató 30db állattal. Ismét lesz a nagy parkban tűzoltóruhába öltözős, tűzoltás imitáció a gyerekeknek.

A tavalyi évhez hasonlóan, 2021-ben ismét lesz „Kolbászvásár” és „Kézműves vásár” a hagyományőrzés jegyében. A kézműves ételekből és italokból a „Gasztro” utcában, a „Vastagkolbász” utcában és a „Vásártér”-en lehet majd kóstolgatni és vásárolni, közvetlenül a termelőktől. A kis és a nagy parkban felállított sütödékben házias és disznótoros finomságokat lehet fogyasztani.

Ezen a hétvégén nyitva lesz a Tájház múzeum, ahol egy korabeli parasztház berendezési tárgyait lehet megnézni a 120 éves Csabai Tájházban. Az ide betérőket vendégül látják egy igazi „Csabai” kolbász-kóstolásra! A Tájház utcában régi termelőeszközökből interaktív kiállítást rendeznek. Három karámban törpe kecske, törpe bivaly, alpaka, láma és őshonos magyar háziállatok lesznek: kismalac, nyuszi, csacsi, kakas, stb…

 

A kiállított járművek között az eddiginél is nagyobb számban lesznek majd Világháború előtti autók és motorok. Itt lesz kiállítva hazánkban először egy olyan autó, amely a világon egyedülálló! A 105 éves Woods a világ első sorozatgyártású hibrid autója!!! A fakerekű óriásautót elektromos-benzin motor vegyes hajtással gyártották 1916-ban. Mivel az autó technikailag megbízhatatlan volt, így a tulajdonosa Stanley típusú gőzmotort épített bele 1920-ban. A Csehországból érkező autó teljesen eredeti és működőképes! A gőzautót működés közben is be fogják mutatni.

2021-ben kiemelt téma lesz a szocialista korszak járműveinek bemutatása. A teljes „keleti” paletta  felvonultatására törekszenek, ezért világháború előtti Tartra, Praga, Skoda, Wikow, Jawa és Magosix modelleket is kiállítanak. Nem maradhatnak ki a nagy fekete autók sem!

Több kiállítási szekcióban korabeli ruhába öltözött hostess lányok lesznek majd, akik örömmel állnak a kiállított járművek mellé az emlékfotók elkészítésére. Újdonság lesz az amerikai álomnő életstílus megjelenése az Oldtimer Show-n. 50-es évek ruháiban és frizuráiban fognak majd bemutatkozni a „Pin-up” lányok a rendezvény mindhárom napján.

További kiegészítő programok is lesznek az Oldtimer Show-n. A Víztorony Parkban „Tuning és Sportautó Kiállítás”, ahol autósport versenycsapatok is bemutatkoznak. A depóhangulathoz tartozó „pit-girl” lányokkal is találkozhat itt a közönség. A tuningautók között külön szekcióban lesznek elhelyezve a „retro tuning autók”,

Szovjet, amerikai, lengyel és magyar veterán katonai hagyományőrző alakulatok is várják az érdeklődőket a Víztorony Parkban. A füves területen lesznek harckocsik, fegyver és hadieszköz kiállítás. Korabeli katonai ruházatban és régi fegyverzetben fognak járőrözni a katonák a rendezvény területén. Lesznek felpróbálható katonai öltözetek és kézbe vehető veterán fegyverek. Lesznek ismét harcászati bemutatók mindhárom rendezvénynapon.

A „Tour de Hongrie” kerékpárverseny apropóján különleges oldtimer kerékpár kiállítás is lesz, korabeli jelmezes kerékpárosokkal. Az időkerékpárosokat az Orient csarnokban kell keresni, a Keleti-Pályaudvar makettnél.

A fesztivál hétvégéjén a Vasúttörténeti Park összes interaktív programja életre kel majd. Ismét be lesz fűtve egy igazi gőzmozdony, amin rövid próbautat is lehet majd tenni a parkban. Itt lesz a híres Nohab dízelmozdony és lesz egy újdonság is: GMC sínautó. Az előd sínautó – az ismert „Csajka” – ezentúl már felújított állapotban fogja az utasokat szállítani. Lesz még lóvasút, hajtányok, mozdonyforgatózás és a gyerekek kedvence a kerti vasút 800m-es sínpályán. Emellett a park összes látványossága megtekinthető lesz: gőzmozdony kiállítás, vasútikocsi kiállítás, terepasztal és vasútmodell kiállítás. Az Orient csarnok elejében ismét lesz autómodell kiállítás, a West csarnokban pedig egy újdonság: Híradástechnikai Kiállítás.

Oldtimer tulajdonosok szempontjából a legfontosabb kiegészítő program az „OT Találkozó” lesz. Ezen kívül is lesznek még oldtimer járműves programok: Teherautó és Busz Kiállítás a Víztorony Parkban, Traktor és Stabilmotor Kiállítás valamint gépindítások és 100 éves cséplőgép a Tájház környékén. A fából készült cséplőgéppel cséplés bemutatót is tartanak majd a hagyományőrzők, arató ruhába öltözve.

Nyitvatartás: pénteken 12:00-18:00-ig, szombaton és vasárnap 09:00-18:00-ig.

Az olcsóbb pénteki jeggyel főként a nyugdíjas látogatóknak akarnak kedvezni. Péntek munkanap lévén a parkban tágasabb lesz a hely, így nyugodtabb körülmények között lehet majd sétálni és könnyebben lehet lefotózni a kiállított járműveket – olvasható a rendezvény ismertetőjében.

Cash/fotó: Vasúttörténeti Park