Ősziesre fordult az idő, már néha fűteni is kell, de azért vannak napos órák, s ekkor eső után örülhetünk egy szép szivárványnak fák fölött. S ha ez örömet okoz, akkor jó kedvvel nekilátunk főzni valamit.

 

Most sertés szelet a menüben, konkrétan:

sertés szelet kapros-gombás , tejszínes mártással, apró galuskával.

Három főre vegyünk fél kiló sertés combot, vagy lapockát. Szeleteljük fel, szükség esetén kissé klopfoljuk meg. Egy kis fej aprított hagymán és kanyálnyi zsíron, fonnyasztás után, kezdjük pirítani mindkét oldalát.

Sózzuk, borsozzuk, adunk kevés fokhagymát is, majd átforgatás után öntünk reá sört, s fedő alatt így pároljuk.

Közben úgy 40 deka gombát tisztítunk, aprítunk, s mikor a húst kellően átpároltuk, kiszedjük, melegen tartjuk.  Helyére kerül a gomba , közepes lángon pirítjuk, hogy kiadja saját levét, s puhuljon meg.

Ekkor felöntjük egy doboz főző tejszínnel, kevergetjük, kissé besűrítjük. Meg kell kóstolnunk, hogy elég sós lett-e, majd a végén beleszórunk egy csokor apróra vágott friss kaprot. Ezzel összeforralva kész is a mártásunk. Ha nem lenne elég sűrű, egy kanálnyi keményítő behabarásával javíthatunk az állagán. (A keményítőt kevés hideg vízben oldjuk fel.)

Tálalva

Mindeközben kimérünk 30 deka  lisztet, egy tojást egy nagy pohár vízben elhabarunk, sózzuk, s a lisztbe keverve lágy tésztát készítünk. Lobogó vízbe szaggatjuk, nokedliszaggató segítségével. Ez csak pár perc, ahogy a galuska feljön a víz tetejére, már szedhetjük is ki, s kissé lehűtjük hideg vízzel. Hogy ne ragadjon össze, kevés olajjal átkeverjük. Tálalásnál a szelet húsok és a galuska közé öntjük a kapros mártásunkat, díszítjük némi petrezselyemmel.

Itt én a frissen elkészült kovászos uborkámat kínáltam hozzá, de más is megfelel. Megjegyezném, hogy ha valaki nem szereti a kapros ízeket esetleg, akkor helyette használjon kevés piros paprikát a gombához, de ekkor ételünk már bakonyi sertés szelet néven szerepel.

No, még egy ötlet, ínyenceknek. Ha galuskánkra néhány tojást ütünk, s ezzel összepirítjuk, így a fogást kínálhatjuk  tojásos nokedlivel is.

Azt hiszem, ez egy jó fogás lészen, sikeres próbálkozást!

Jó étvágyat kívánok:

Soós István ex City 22 a fakanalas