Az utazás felejthetetlen életérzés

 

A limuzinozás az egész világon egyet jelent a luxussal, az eleganciával és persze a kényelemmel. Egy gyönyörű, áramvonalas limuzin ülésén teljesen más élményt nyújt az utazás, legyen szó városnézésről, rendezvényről vagy éppen üzleti útról. A limuzinozás életérzés, ez nem vitás – írja az Alapjárat.

A jármű különleges, figyelemfelkeltő formája miatt természetes, hogy egyre több limuzin-bérléssel és limuzin-gyártással foglalkozó cég igyekszik kihasználni a limuzin formája adta lehetőségeket.

A megoldásoknak csak a képzelet szabhat határt, de egy biztos: egy különleges formatervezésű autó limuzinként is garantáltan vonzani fogja a tekinteteket. Gondoljunk például a robusztus Hummer limuzinra. Ez történt a világ egyik leghíresebb taxijával, a Checker Cabbel is.

A formás, nyújtott monstrumok elkészítéséhez a Checker Marathon modellt vették alapul. A limuzin-bérlés tökéletes választás New York-i városlátogatáshoz, esküvőhöz, legény-, vagy leánybúcsúhoz, és mindazoknak, akik szeretnék megtapasztalni a filmekből már jól ismert amerikai életérzést.

De még mielőtt bemutatnánk, milyen előnyei vannak ennek a taxinak limuzinként, érdemes megismerni a Checker Cab történetét.

Az első, úgynevezett motorizált taxik az 1900-as évek elején kezdtek megjelenni az Amerikai Egyesült Államok nagyobb városainak utcáin. Különösen Chicagóban, ahol a rengeteg vasútállomás miatt nagy szükség volt az igény szerint igénybe vehető sofőrszolgálatra.

A szállodák, áruházak és irodák szinte azonnal be is emelték a választható szolgáltatásaik közé, de sok esetben kizárólag egy taxi társasággal kötöttek szerződést, ami jelentősen korlátozta a lehetőségeket.

1920-tól kezdve két meghatározó taxitársaság működött Chicagóban: a Yellow Cab és a Checker Taxi. A Yellow Cab Company-t John Hertz alapította 1910-ben, majd 1917-ben létrehozta saját taxigyártó cégét.

A Checker Taxi az Illinois államban található Chicago legjelentősebb taxitársasága volt. Tulajdonosa Morris Markin, a szintén amerikai Checker Motors autógyártó cég vezetője.

A Checker, különösen az 1959-1982-es Checker A széria szedánjai a mai napig is a leghíresebb taxik az Egyesült Államokban. Hírnevük vetekedik a szintén ikonikus London Taxiéval.

Persze nem csak az autórajongók számára lehetnek ismerősek ezek a csodajárgányok. Mivel a Checker autók formája, stílusa nem sokat változott az évek során, a producerek előszeretettel használták ezeket a járműveket a filmekben.

Sőt az is előfordult, hogy egy későbbi Checker modellt használtak 1950-es, 1960-as éveket idéző díszletekben. A Taxisofőr című filmben a Travis Bickle-t alakító Robert De Niro például egy 1975-ös A11-es modellt vezetett.

A filmek mellett a Checker taxik a sorozatokban is felbukkantak az évek során, például az 1966-os Mission: Impossible TV-sorozatban, de a legismertebb mind közül az 1977-es A11-es modell, amit a Phoebe Buffay karakterét alakító Lisa Kudrow vezetett a Jóbarátok című vígjátéksorozatban.

A Checker Cab népszerűségét „meglovagolva” több limuzingyártó cég is eljátszott a gondolattal, hogy limuzinná kellene alakítani a formás járgányt.

És mivel az Egyesült Államokban semmi sem lehetetlen, megszületett a Checker Cab limuzin, amivel minden filmrajongó stílusosan barangolhat New York ikonikus utcáin – derül ki az összeállításból.

Cash/fotó: icta.club