Kihasználatlan autóikon élelmet termelnek

 

Thaiföld a pandémia előtt virágzó turizmusából élt. A külföldi turisták pedig szép számmal adtak munkát az iparágban dolgozóknak, köztük a taxisoknak is. A járvány miatt elmaradtak a vendégek, és számtalan fuvarozó maradt munka nélkül, autóik pedig kihasználatlanul állnak a telephelyeiken. Most újrahasznosítják őket – írja a BBC.

A thai főváros Bangkok egyik parkolójában a színes taxik tetején zöld hajtások csíráznak. Thaiföld szigorú korlátozásokat vezetett be a koronavírus megjelenését követően. A turisták szép lassan elmaradtak, a város mozgalmas utcái elcsendesedtek, a taxisofőrök munka nélkül maradtak. Ahogy a viteldíjak elapadtak, egyre több sofőr elhagyta a várost, visszament a szülőfalujába, hátrahagyva az úgynevezett taxi temetőket.

Most az egyik cég úgy döntött, hogy kihasználja az üresjárati járművek szabad felületeit. Kis növényi parcellákat alakítottak ki, amelyek – reményeik szerint – segíthetnek az alapvető növények termesztésében.

A Ratchaphruek Taxi Szövetkezet dolgozói úgy építették meg a miniatűr kerteket, hogy a bambuszkereteket fekete fóliával bélelték, és talajjal fedték be őket. Ezután különféle növényeket ültettek, beleértve a chilit, az uborkát és a cukkinit.

Az autógumikból kialakított mesterséges „tavakban” tenyésztenek békát, illetve a fölösleg eladásából származó pénzbevétel enyhítheti megélhetési, élelmezési gondjaikat. Remélik, hogy a járművezetők segítése után, a megmaradt élelmiszereket a helyi piacokon értékesíthetik.

„Ez az utolsó lehetőségünk” – mondta az AFP hírügynökségnek Thapakorn Assawalertkun, a cég egyik tulajdonosa, hozzátéve, hogy sok járműnek még mindig nagy a hitelállománya, másrészt – így álltukban – használhatatlanná váltak.

„A tetőn növekvő zöldségek nem károsítják a taxikat, mivel a legtöbbjük már javíthatatlanul sérült. A motorok elromlottak, a gumiabroncsok laposak. Semmit sem lehet tenni” – mondta lemondóan.

Cash/fotó: EPA