Négyezer golyóálló mellényre írtak ki közbeszerzést

 

Az egyéni védőfelszerelések is rendelkeznek szavatossági idővel, meghatározott időnként felül kell vizsgálni őket, s ha szükséges, alacsonyabb védelmet biztosítóvá kell minősíteni, illetve adott esetben le kell selejtezni. Nincs annál kínosabb, mint amikor egy éles bevetésen derül ki, hogy a védőfelszerelés már nem golyó-, „csak” repeszálló. Egy lövéskor ez végzetes lehet.

Az Országos Rendőr-főkapitányság részére 4000 db rejtett viselésű lövedék- és szúrásálló mellény beszerzésére írtak ki közbeszerzést. A főbb követelmények között megemlítik a védelmi fokozatokat, úgy, mint a lövedékállóság, a repeszállóság, a vágásállóság és a szúrásállóság adatait, de ezek a limitek sok embernek semmit nem jelentenek.

A próbahasználatra a nyertes cégnek az adásvételi szerződés aláírását követő 7 naptári napon belül S, M, L, XL méretekben 1-1 darab mintát kell benyújtania fehér vagy fekete borítóhuzatban. Amennyiben a próbahasználat során a fenti védelmi fokozatoknak nem felel meg, vagy a vizsgálat során a vizsgáló pengék behatolási mélysége meghaladja a 20 millimétert, a rendszeresítési eljárást nem folytatják, és a szerződés nem lép hatályba.

Egyébként a közbeszerzésben említett belga Seyntex a militáris védőruházatok és golyóálló mellények gyártói között globális vezető, és 2019-ben a Milipol Paris 2019 Nemzetközi Nemzetbiztonsági Kiállításon mutatták be először. Fejlesztésükkel készült el az egyik a legkönnyebb, legvékonyabb és legrugalmasabb golyóálló mellény, a Colombus.

Az innovatív termék tökéletesen diszkrét, illeszkedik a ruházat alatti viselethez, és védelmet nyújt a kézifegyverek és késsel történő támadások ellen. A maximális súlya mindössze 4,6 kilogramm/négyzetméter. A Seyntex Colombus mellény már szolgálatban áll a magyar, német, osztrák és francia rendőrségnél, valamint a belga hadseregnél.

Elmúltak már azok az idők, amikor ólombetétes védőfelszereléseket cipeltek magukon a rendőrök. Egyrészt a teljes felszerelés meghaladta a 25-30 kilogrammot, másrészt mozgásukban is jelentősen korlátozta viselőjüket. Volt olyan változatuk, amely csak szemből védett, tehát ha valaki megfordult, simán hátba lehetett lőni vagy a repeszhatástól semmi nem óvta.

k.z.t./fotó: youtube.com