Kilenc százalékkal csökkent a fővárosban a kgfb díja

 

 

A Magyar Nemzeti Bank közleménye szerint 9 százalékkal esett a budapesti személyautók átlagos kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási állománydíja az idei II. negyedévben 2020 azonos időszakához képest – írja a vezess.hu.

Az MNB kgfb-indexe szerint a biztosítás átlagos állománydíja 2021. II. negyedévének végén 44 ezer forintra csökkent az előző negyedévben mért 46 ezer forintról. Az előző év azonos időszakához képest országos szinten két százalékkal mérséklődtek a díjak, ami a budapesti személyautók átlagdíjának kilencszázalékos esésének és a fővároson kívüli díjszint enyhe, egyszázalékos növekedésének együttesével magyarázható.

A változás azért is érdekes, mert a fővárosi autókhoz (a koronavírus-járvány forgalom- és kárcsillapító hatásai ellenére) mindeddig nem „ért el” a díjcsökkentés. Az átlagdíjak változásától akár lényegesen is eltérhetnek az egyes biztosítók ajánlatai, ezért az MNB javasolja, hogy az autósok az évfordulók közeledtével tájékozódjanak az elérhető tarifákról.

 

Az egyéb járműkategóriákban a mérés szerint nem történt egységes díjváltozás: míg például a nehéz pótkocsiknál és taxik esetében (a flottás és az egyéni díjaknál is) csökkenés látható, a vontatók, motorkerékpárok és segédmotorok díjai emelkedtek. Egyetlen járműkategórián belül is lehetnek különbségek: az egyedi buszok díja a vizsgált időszakban jelentősen mérséklődött, míg a flottásoké megugrott.

 

A személyautóknál mintegy két év után az idei II. negyedévben növekedésnek indult (2 százalékkal) a biztosítói kárráfordítások aránya. Ennek és az átlagos díjszint csökkenésének köszönhetően csökkent (a két mutató hányadosaként) az MNB által számított – az adóhatással pontosított – korrigált díjindex. A növekvő kárráfordítás kapcsán egyelőre még korai trendfordulóról beszélni, a tisztább képhez a következő negyedévek adatai lesznek majd szükségesek – közölte a jegybank.

Cash/ábra: vezess.hu