Egy napon arra gondoltam, hogy nem árt, ha van egy kis tartalék alaplé a fagyasztóban. Ehhez előbben is piacoztam, beszereztem némi csirkedarabokat, csontokat, mint mellcsont, farhát, lábakat, kacsa szívet, amit éppen láttam. Zöldséggel is megraktam a cekkert, s majdan otthon nekiláttam a főzésnek.
Ekkor már sejtettem, hogy ez nagyobb volumen, mint egy egyszerű alaplé, itten kérem szépen egy komoly leves kerekedik. De nem bántam, levesem haboztam serényen, majdan zöldségeltem bátran, s pár óra múltán leszűrtem az eredményt, az aranyló levet. Cérnametélt-kifőzéssel, s egyéb beltartalommal készen is volt egy ízletes húsleves.
![](https://taxisokvilaga.hu/wp-content/uploads/2021/08/20210814_170623-1030x773.jpg)
Csirke húsleves, alaplének is
Persze aki szereti, készíthet grízgaluskát is. Ide elég egy tojás, némi zsír, vagy olaj, s amennyi grízt felvesz. Hogy a galuskánk ne legyen belül kemény, itt egy apró trükköt alkalmazunk: egy kevéske vizet is keverünk a grízhez. A sót se feledjük, és esetleg kis aprított petrezselymet. Imigyen pihentetjük, s csak ezután főzzük ki, lehet sós vízben is, de sokkal finomabb, ha szedünk alá a levesünkből.
Nos, tovább gondolva a dolgot, mivel levesem elég sűrű, kocsonyás jellegű lett, így, hogy biztosra menjek, kisebb adagot kiszedve, némi zselatinnal feljavítottam, hogy biztosan kemény aszpikot /kocsonyát / kapjak.
![](https://taxisokvilaga.hu/wp-content/uploads/2021/08/20210815_151247-1030x773.jpg)
Kacsaszív kocsonyában, előétel
Mert azt találtam ki, hogy formába öntök, s kocsonyás kacsaszívet kínálok előételnek. Fontos, hogy elébb is egy keveset kanalazok a formába, s ezt így a hűtőben megdermesztem. Így majd a reá helyezett darabok nem süllyednek el.
Ezután tettem bele a szíveket, s répa karikákat, majd ismét feltöltöttem, s ment a dermesztőbe. Amíg ez elkészült, az alaplevet osztályoztam, került fagyasztásra több adag. Az alaplé bármikor felhasználható, levesekhez, főzelékekhez, akár rizottóhoz is.
![](https://taxisokvilaga.hu/wp-content/uploads/2021/08/20210720_203714-1030x773.jpg)
Krumplileves virslivel, az alapléből
Itt például készült az alaplé segítségével egy tejfölös krumplileves, pirított virslikarikákkal, bemutatván a felhasználás egy módját.
Tehát a kocsonyánk elkészült, s tálaltam hideg előételként, zöldekkel díszítve, illetve más formában köré polip és rák darabokat helyezve, némi szósszal öntve. Ez az étel hűtőben napokig is eláll, hacsak nem fogy el gyorsan.
![](https://taxisokvilaga.hu/wp-content/uploads/2021/08/20210815_192440-1030x773.jpg)
Aszpikos szív rákkal, polippal, előétel
No, a végére még egy gyors desszertet is varázsoltam, a gyerekek miatt, de persze mindenki szerette. Sült banán készült, gyümölcsökkel.
![](https://taxisokvilaga.hu/wp-content/uploads/2021/08/20210704_160846-1030x773.jpg)
Sült banán, és aprított gyümölcs
Kevertem némi palacsinta tésztát, de kicsit sűrűbbre hagyva. A nagyobb darabokra karikázott banánt villával ebbe forgattam, s forró olajban hirtelen sütöttem, majd papíron itattam le. Tálra helyeztem, aprított gyümölcsöt raktam körbe, ez lehet bármi, ízlés szerint, majd tejszínhab, s csoki öntet a tetejére. Nos, mára ennyi a jóból.
Jó étvágyat kívánok:
Soós István ex City 22, a fakanalas.