Hétvégén Kecskemét militarizálódik

 

 

Augusztus 28-29-én a Nemzetközi Repülőnap és Haditechnikai bemutatón a magyar mellett 15 ország légiereje tart demonstrációt a kecskeméti légtérben. Több mint 35 repülőeszköz jelenik meg, köztük az Eurofighter EF-2000 vadászbombázó, amelyet a brit és az olasz légierő is elhoz – tudtuk meg.

A repülőeszközök mellett a szárazföldi haderőnem új haditechnikai eszközeit is meg lehet ismerni. Több eszközt nemcsak kiállítva, hanem dinamikus bemutatón is meg lehet tekinteni. Lesz akadálypálya, lézerharc, arcfestés, számos ügyességi játék és kint lesznek a katonai toborzók.

A rendezvény sikeres lebonyolításán mintegy 4500 ember dolgozik majd, köztük 1200-an (katonák és rendőrök) felelnek a biztonságért – derült ki.

A Magyar Honvédség parancsnokhelyettese elmondta, hogy a kecskeméti repülőnapra 5500 tiszteletjegyet ajánlottak fel egészségügyi dolgozóknak, rendőröknek, katonáknak, a katasztrófavédelemnek, akik részt vettek a koronavírus-járvány elleni védekezésben.

Sándor Zsolt kiemelte: a járványügyi helyzet lehetővé teszi a rendezvény megtartását, de fontos, hogy mindenki tartsa be az érvényes Covid-szabályokat.

Kilián Nándor, a Magyar Honvédség Parancsnokságának légierő-haderőnemi szemlélője elmondta: augusztus 28-29-én a magyar mellett 15 ország légiereje tart még bemutatót a kecskeméti légtérben. Több mint 35 repülőeszköz jelenik meg, köztük olyan „kuriózum” is, mint az Eurofighter EF-2000 vadászbombázó, amelyet a brit és az olasz légierő is elhoz.

Bemutatkoznak a hagyományőrzők, a honvéd kadétok, továbbá a sportszázadhoz tartozó olimpikonokkal is lehet majd találkozni. Lesznek továbbá ügyességi feladatok, mint például íjászat, akadálypálya, valamint gyakorlógránáttal kézigránátdobás. A különböző versenyek győztesei pedig nemcsak tárgyjutalmat, hanem akár helikopteres utazást is nyerhetnek majd. Meg lehet tekinteni továbbá a honvédségi fizikai állapotfelmérést is, sőt ezen akár részt is lehet majd venni.

Kilián Nándor azt mondta: a 8 órai nyitástól a 18 órái zárásig mindkét napot kitöltik a programokkal. Már csak abban reménykednek, hogy az időjárás is kedvező lesz – jegyezte meg.

A helyszínre a 18 éven felüliek csak érvényes védettségi okmány bemutatásával léphetnek be. A PCR-tesztet – a jelenlegi jogszabályok alapján – nem áll módjukban elfogadni. Külön Covid-karszalagra nincs szükség, a védettségi igazolást a rendezvény több pontján ellenőrzik.

A repülőnapra a 10 éven aluliak – köztük azok is, akik idén töltik be 10. évüket – ingyen léphetnek be, de nekik is kell regisztrálniuk egy 0 forintos jegyért a repulonap2021.hu oldalon. A gyermekek a belépésnél karszalagot kapnak, amelyre a szülők elérhetőségét is fel lehet írni, arra az esetre, ha esetleg elszakadnának egymástól.

A repülőtér körül több – összesen több mint 27 ezer autó számára biztosított – ingyenes, de nem őrzött parkoló lesz. Mivel ezek a bejárattól távolabb vannak, mindegyikből ingyenes buszjáratok közlekednek majd a bejárathoz.

A MÁV Budapestről és Szegedről óránként, Bajáról 2 óránként biztosít vonatot Kecskemétre, ahol a vasútállomástól szintén – a belépőjeggyel igénybe vehető – ingyenes buszjáratok közlekednek majd a repülőtérre.

A rendezvényre nem lehet bevinni szúró-vágó eszközt, napernyőt, sátrat vagy alkoholt sem. Alkoholt a rendezvény területén sem árusítanak. Repülésbiztonsági okokból a repülőtér kerítésén kívüli terület – köztük a spotterdomb is – le lesz zárva. A spotterek is regisztrálhatnak viszont a honlapon, így – referenciamunkáik bemutatása mellett – ingyenesen is részt vehetnek a rendezvényen – közölte a sajtófőnök-helyettes.

 

A kecskeméti MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison tartandó repülőnap programjairól bővebben tájékozódni a www.repulonap2021.hu oldalon lehet.

k.z.t./fotó:Google