Sokat segít a védettségi igazolvány

 

Az EU-s védettségi igazolványnak köszönhetően július 1-től kiszámíthatóbbak és jobban tervezhetők az európai utazások, a Budapest Airport saját felmérése szerint ezzel összhangban egyre erősebb a repülős utazás iránti kedv – olvasható az AIRportál oldalán.

A Budapest Airport egy év elteltével ismét az utazási hajlandóságról kérdezte követőit hírlevélben és saját Facebook-oldalán. A repülőtér-üzemeltető által közzétett kérdőívet csaknem 4500-an töltötték ki, és a válaszok összesítése alapján kijelenthető: az utazási kedv a repülős utazások iránt egyre erősödik – olvasható a cég tájékoztatójában.

A tavaly végzett kutatásban a válaszadók 88%-a azt nyilatkozta, hogy szívesen utazna külföldre, ez a szám idén 90%-ra emelkedett. Közülük sokan, több mint kétharmaduk még idénre tervezi repülőútját.

A nyaralás iránti lelkesedést a digitális Covid-igazolvány is növelhette, mivel a dokumentum az Európai Unió területén – schengeni övezeten belüli, de nem EU-s tagországokkal kiegészülve – egyszerű és kiszámítható utazást tesz lehetővé.

A kitöltők szavazatai alapján a legnépszerűbb úti célnak az európai tengerpartok és városok bizonyultak, amit a sorban a közel-keleti tengerpartok követnek.

A megkérdezettek az utazás megtervezése során a legfontosabb szempontként a biztonsági óvintézkedéseket és az adott célország beutazási szabályait említették. A budapesti repülőtér üzemeltetője továbbra is kiemelt figyelmet fordít a járvány szempontjából is biztonságos repülőtéri tartózkodásra, hiszen tisztában van azzal, hogy az utasok számára minden korábbinál fontosabb a kockázatmentes környezet és a kiszámítható, stresszmentes utazás.

A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér területén jelenleg is számos olyan védelmi intézkedés van érvényben, amelyek a biztonságos utazást támogatják, többek között a folyamatos fertőtlenítés, a nagy számban kihelyezett kézfertőtlenítők, vagy például az aktív sorkezelés.

A repülőtér üzemeltetőjének közleménye kitér arra is, hogy az EU-s védettségi igazolványnak köszönhetően a koronavíruson átesett, negatív PCR- vagy antigénteszttel rendelkező, vagy a célországban elfogadott vakcinával beoltott személyek előtt július 1-től újra megnyílt a kiszámíthatóbban tervezhető európai utazás lehetősége.

A digitális Covid-igazolvány ugyanis lehetővé teszi, hogy a schengeni térségen belüli országokba egyszerű és gördülékeny legyen a beutazás. Az igazolvány hitelességét QR kód igazolja, amely alapvető információkat és egy digitális bélyegzőt tartalmaz.

Amennyiben valaki nyaralását schengeni övezeten kívüli országba szervezi, akkor az egyrészt a magyar védettségi igazolvánnyal lehetséges, másrészt az adott ország által előírt beutazási követelmény(ek) teljesítésével. Arról, hogy mely országba milyen belépési feltételekkel utazhatnak, a Konzuli Szolgálat honlapján olvasható aktuális és megbízható információ.

A Magyarországra történő beutazás esetében is jelentős könnyítés lépett életbe a hétvégén. Az augusztus 7-től hatályos kormányrendelet alapján azok az utasok, akik rendelkeznek 72 óránál nem régebbi, többek között az EU, OECD, NATO országokban, valamint Oroszországban, Kínában, Bahreinben, illetve az Egyesült Arab Emírségekben elvégzett, negatív PCR-teszttel, karanténkötelezettség nélkül beléphetnek hazánkba. Az új szabályozás révén sok országból lehetségessé vált a Magyarországra történő beutazás a belépési szabályok betartása mellett – tudtuk meg a tájékoztatásból.

Cash/fotó: Budapest Airport