Öt nagyvállalat 3 milliárd euróért fejlesztette

 

A törökök is beszállnak az elektromos autók gyártásába. Tették volna ők ezt már korábban is, de eleddig ez még sem jött össze, s ahogy hallani a zuhanyhíradóban, rögvest három modellel debütálnának a jövő esztendőben – tudni véli az e-cars.hu. Az ára nem ismert, de az eddig megismert paraméterei alapján taxinak valószínűleg nem lesz sem megfelelő, pláne ideális.

Togg néven érkezik az első török elektromos autómárka. 2019 szeptemberében jelentette be az ország ipari minisztere Mustafa Varank, hogy Törökország még azon év decemberben bemutatja első, hazai gyártású, tisztán elektromos hajtású autójának prototípusát. Varank szerint Törökország az egyetlen ország a régióban, amely képes egy ilyen autó megépítésére. Mindehhez azonban rengeteg akadály leküzdésére és elképesztő anyagi áldozatokra van szükség. A saját török autómárka részleteiről először azon a bizonyos szeptemberi napon árultak el részleteket:

Három modellt terveznek, amelyeket öt különböző kivitelben építenek meg: a török autómárkának lesz szedán, hatchback, kombi, roadster és SUV modellje is. A tömegtermelés 2022-ben kezdődhet.

A járművek fejlesztésében öt török nagyvállalat vállalt oroszlánrészt, a beruházás értéke eléri a 3 milliárd eurót. Az első Togg bemutató valóban megvolt 2019-ben, az eseményen bejelentették, hogy a márka üzeme egymillió négyzetméteres területen épülhet meg a tengerparti Gemlik városában. Természetesen világszerte értékesíteni szeretnék a modelleket, és 2022-re a cég infrastruktúráját már működőképes állapotban szeretnék tudni.

Rifat Hisarcıklıoğlu, a TOGG akkori elnöke elmondta: „Nem mások technológiáját kívánjuk megvásárolni, hanem a sajátunkat eladni. A saját összeszerelő üzemünket építjük meg és nem mások szabadalma alapján szeretnénk dolgozni, hanem a sajátunkén.”

Nos, az első TOGG hamarosan elkészülhet, ugyanis a márka kitűzte a gyártás beindítására vonatkozó dátumot: 2022 negyedik negyedéve. Az első modell egy SUV kivitelű, tisztán elektromos autó lesz, 500 km hatótávval. A vállalat jelenlegi igazgatója, Rifat Hisarcıklıoğluszerint a most még nem ismerhető nevű SUV két variánsban készül majd: egy a nyugati exportra és egy a saját belpiacra, ami nem is lesz máshol kapható. Az autóban található technológiák közel felét hazai, vagyis török beszállítók adják majd az autóhoz.

„Úgy terveztük meg az autót, mintha az is egy okoseszköz lenne, ami az internetre van kapcsolva”.

A gyártás beindítása kapcsán 800 új munkahely létesül majd, azonban az értékesítési modellen még dolgoznak a marketingesek. Mint fentebb írtuk, a gyártás a török Gemlik városában kezdődik majd, és éves szinten 175.000 darabos kapacitással tervez a Togg. A szükséges akkucellák java a kínai Farasis Energy németországi gyárából érkezik – olvasható az oldalon.

Cash/fotó:motor1.com