Több mint 300 ezer fogyott belőle Európában

 

 

A Renault Zoe 2012-ben az elsők között jelent meg az elektromos autók piacán. Azóta több mint 300 ezer talált gazdára az öreg kontinensen, a gyártó mégis úgy döntött: egyet előre, kettőt hátra. A Zoét leállítja, hogy jöjjön helyette a Renault 5 retro modell.

A Renault 5 retro stílusú városi villanyautó érkezését valószínűleg rengeteg európai vásárló várja türelmetlenül, de mint kiderült, a modell bevezetése áldozattal jár: a francia autómárka kivezeti Európa legnépszerűbb elektromos autóját, a Zoét.

A vállalat igazgatói az idei év elején még arról beszéltek, hogy az 5-ös típusjelzésű autó megjelenése egyetlen modellt sem küld azonnal nyugdíjba, annak ellenére, hogy méretben hasonló a Clióhoz, valamint a Zoéhoz. Akkoriban még az volt a terv, hogy az addig egy modellfrissítésen még áteső Zoe és az 5 egy ideig egymás mellett léteznek, ami azért sem lesz probléma, mert egyedi stílusával az 5 egészen más vásárlói csoportot céloz meg, mint a 2012 óta gyártott testvére – írja a villanyautosok.hu.

A legutóbbi interjúban azonban Luca de Meo, a Renault vezérigazgatója már azt mondta, hogy a Zoe nem lép következő generációba, 2024 végén távozik a kínálatból. A Renault elsősorban a C és a D szegmensekre kíván összpontosítani, az ezek alatti szinteken, így például a Zoe B szegmensében jelentős átalakítás várható.

Nemcsak a Zoe, hanem az A szegmens táborát erősítő Twingo pályafutása is utód nélkül fog véget érni. A Zoe kategóriájában két villanyautóval tervez a Renault, az 5 után megjelenik az egyelőre 4ever néven emlegetett, szintén modernizált klasszikus, a 4-es. Mindkét jármű a CMF-BEV padlólemezre kerül, amely a vállalat elmondása szerint 33 százalékkal csökkenti a költségeket a Zoe mostani generációjához képest – olvasható az weboldalon.

Cash/fotó: renault.hu