Kimagasló aktív védelem

 

Az összes elektromos autó között a legjobb eredményt, 98,51%-ot ért el az XPeng P7 szedán a China New Car Assessment Program (C-NCAP) legutóbbi tesztfordulóján az aktív biztonsági rendszerek vizsgálata során – számolt be róla a kantoni székhelyű autógyártó vállalat.

Az aktív védelmet – beleértve a vészfékezést különböző szituációkban –, az utasok biztonságát, valamint a gyalogos védelmét értékelő tesztsorozatot a villanyautó ötcsillagos, 89,4%-os összesített eredménnyel zárta. Az oldalirányú ütközésekben kimagaslóan teljesített a modell, és ezt 100%-kal jutalmazták a szakemberek, de a frontális ütközésben mutatott 91,99%-os eredmény is az autó biztonságáról árulkodik.

A P7 kiemelkedő biztonságán a fejlesztők két éven keresztül dolgoztak. A kompakt elektromos hajtásláncnak, valamint a hajtásrendszer főként az autó hátuljára kiterjedő elrendezésének köszönhetően a frontális ütközéseknél mintegy 1223 mm hosszúságú energiaelnyelő terület található, amely a gyártó elmondása szerint 2,4-szer nagyobb, mint egy hagyományos autóban. Ilyen baleseteknél a lassulás csúcsértékét is 42g-ről 25g-re redukálták a mérnökök, miközben az ütközés teljes idejét 63 ms-ról 80 ms-ra növelték, jelentősen csökkentve ezzel a mellkasi és fejsérülések bekövetkezésének kockázatát.

Az XPeng a legfejlettebb technológiával felszerelt kínai elektromos autók egyike.  A P7 júliusban a kínai Intelligent Vehicle Integrated Systems Test Area tesztplatformon is ötcsillagosra vizsgázott – derül ki a vezess.hu tudósításából.

Hamarosan valószínűleg az is kiderül, hogy miként szerepel a kínai villanyautó az európai teszteken, hiszen az XPeng már megkezdte a G3 SUV exportját Norvégiába, és a P7 forgalmazása is a tervek között szerepel.

Cash/fotó: electrek.co