A területzárást feloldották, a lakók hazatérhettek

 

A Magyar Honvédség tűzszerészei csütörtök délelőtt hatástalanították és elszállították a Budapest XIII. kerület Reiter Ferenc utca 144. alatti építkezésen – szerdán – talált 500 kilogrammos légibombát. A környéket biztonsági okokból 500 méteres körben le kellett zárni és az épületeket ki kellett üríteni. A hatósági intézkedéseket délben feloldották.

Gajdos Milán, a Magyar Honvédség tűzszerész ezredének kommunikációs tisztje elmondta: egy 500 kilogrammos második világháborús amerikai légibomba került elő szerdán egy zárt építési területen, földmunkák közben a Budapest XIII. kerület 144. szám alatt.

A robbanótestet azért kellett a helyszínen hatástalanítani, mert gyújtószerkezetei élesek voltak, mind az orr- mind a fenék. Ebben az állapotában a robbanóeszköz nem volt szállítható.

A tűzszerészi munkák idejére a környéket mintegy 500 méteres sugarú körben a rendőrség kiürítette. Csütörtök reggel 7 órától a Béke utca, a Tahi utca, a Tatai utca és a Kámfor utca által határolt területet lezárták.

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) a hatósági zárás idejére módosította a 14-es villamos, a 20E, a 30-as, a 230-as, a 30A, valamint a 105-ös és a 178-as autóbusz közlekedését.

A MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred szakértői július 29-én, csütörtökön, nem sokkal dél múltával közölték: sikerült eltávolítaniuk az 500 kilogrammos, második világháborús légibomba élesített gyújtószerkezeteit. A bombatestet a Magyar Honvédség központi gyűjtőhelyére viszik, később megsemmisítik. A tűzszerészi munkálatok idejére csütörtök reggeltől mintegy 500 méteres sugarú körben elrendelt lezárást a rendőrök feloldották. A lakók visszatérhetnek otthonukba – közölte.

A BKK tájékoztatása szerint: a hatósági zárás miatt elterelt buszok ismét eredeti útvonalukon közlekednek. A XIII. kerületben a lezárások idején három iskola és két idősek klubja befogadóhelyként működött.

Csütörtök délutánra a hatósági intézkedéseket feloldották, a korábbi élet- és közlekedési viszonyok helyreálltak.

Cash/Fotó: Facebook