Fel kell tüntetni az autók éghajlatra gyakorolt hatásait is

 

Franciaország 2022 júliusától nem engedélyezi a szénhidrogén tartalmú üzemanyagok reklámját – írja az olasz Ansa hírügynökség. 2028 januárjától a 123 g/km-t meghaladó CO2 kibocsátású autók hirdetése is tilos lesz.

Több hónapos egyeztetést követően a francia kormány elfogadta azt a törvényjavaslatot, amely a klímaváltozással kapcsolatos intézkedéseket tartalmazza – olvasható az autoszektor.hu hírei között.

A 4. cikkelyben a környezetet érintő számos új intézkedés között szerepel, hogy 2022 második felétől leállítják a szénhidrogén alapú üzemanyagok, azaz a benzin, a dízel és más ilyen eredetű származékok, például a metán reklámozását.

Ezt az első lépést a legszennyezőbb járművek reklámozásának tilalma követi majd. Azokat az autókat, melyeknek szén-dioxid kibocsátása meghaladja a 123 g/km-t, 2030. január 1. után nem lehet forgalomba állítani Franciaországban.

Egy másik újdonság, amelyet az éghajlatváltozás elleni küzdelmet támogató törvény tartalmaz, hogy a reklámokban fel kell tüntetni a termékeknek az éghajlatra gyakorolt hatásait. Ezt azonnali hatállyal alkalmazni kell az autók és a háztartási készülékek esetében.

Mindez persze fontos a tudatalatti befolyásolására, de ahol az egyén és a gazdaság helyzete hagy kívánnivalót, ott továbbra is az árérzékenység meg fogja előzni a környezettudatosságot.

Cash/fotó: youtube.com