Árnyék, folyadékpótlás, UV-védelem

 

Hétfő óta III. fokú hőségriasztás, vöröskód van érvényben 2021. július 30-án 24 óráig a tartósan magas hőmérséklet miatt az ország egész területén – írja a police.hu. A taxisok pedig akár napi 8-12 órát is az autójukban töltenek, többnyire utasra várva. A kánikula hatványozottan terheli a szervezetüket. Figyeljenek oda a folyadékbevitelre és óvják magukat a közvetlen napsugártól!

A járművezetők a hőségben jellemzően kevésbé tudnak koncentrálni, a megszokottnál figyelmetlenebbek, nem veszik észre a közúti jelzéseket, vagy későn reagálnak a kialakult közlekedési szituációra, esetleg veszélyhelyzetre. A koncentráció hiányosságai miatt a reakcióidő hosszabbá válik, a reflexek tompulnak, a mozdulatok kapkodóvá válnak, s megnő a vezetéstechnikai hiba lehetősége. A melegben a közlekedők többnyire türelmetlenebbek, hamarabb elveszítik önkontrolljukat, így hajlamosabbak az agresszív és durva szabályszegésekre.

A gyalogosokról ugyancsak elmondható a bágyadtság. Ilyenkor probléma, hogy a gyalogosok kevésbé néznek körül az úttestre lépésüket megelőzően, és gyakran helytelenül mérik fel a veszélyforrásokat.

Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) az alábbi tanácsokat javasolja a balesetek elkerülése érdekében:

  • Aki nehezen viseli a meleget, ebben az időszakban – ha teheti – lehetőleg ne induljon útnak! Ha erre nincs lehetőség, akkor kerülje a hosszabb autózást, és előre tervezze meg az útvonalat!
  • Mindig kipihenten üljenek a kormány mögé, és soha ne vezessenek fáradtan, vagy szeszes ital fogyasztását követően!
  • Fogyasszanak az átlagosnál nagyobb mennyiségű folyadékot, és mindig legyen önöknél ivóvíz, akkor is, ha gyalogosan közlekednek!
  • Legyenek türelmesek, vezessenek kissé lassabban, óvatosabban, számítva az ilyenkor természetes koncentráció- és reflexcsökkenésre! Haladásuk során tartsanak nagyobb követési távolságot, és legyenek türelmesebbek, ha az utak zsúfolttá válnak!
  • Ha megállnak a gépkocsival, lehetőleg árnyékos helyen tegyék azt! Az álló gépjárműben ne hagyjanak őrizetlenül kisgyermeket, kisállatot! A felforrósodott utastérben ennek akár életveszélyes következményei is lehetnek – olvasható az ajánlás a magyar rendőrség honlapján.

k.z.t./fotó: police.hu