Karsztvízzel pótolják a hiányzó mennyiséget

 

Az elvégzett vízminta-vizsgálatok eredményeinek ismeretében a Fejér Megyei Kormányhivatal ismét fürdésre alkalmasnak nyilvánította a Velencei-tó vízét, amiről az üzemeltetőket is soron kívül értesítette, így a szennyezésben korábban érintett strandok újra kinyithatnak a tónál – olvasható a hivatal közleményében.

A jelenlegi eredmények szerint nem igazolt, hogy a szennyvíz a csatornarendszerből került volna a tó vízébe. Mint arról mi is beszámoltunk: a Drótszamár Park és Kemping Strand, a Velence Resort & Spa, az Agárd Napsugár Strand és a Gárdony Tini Strand működését egy hete csütörtökön függesztette fel a kormányhivatal, mert a vízminták szennyezőanyag határérték túllépéseket mutattak.

A Fejér Megyei Kormányhivatal továbbra is kiemelt figyelemmel kíséri a Velencei-tó vízminőségének alakulását, valamint a korábbi szennyeződés eredetét feltáró vizsgálatok továbbra is folytatódnak.

A Velencei-tó vízszintje tovább csökken, az apadás a nyári kánikulában akár napi fél, egy centi is lehet. Jelenleg 84 centiméteres a vízszint, mintegy félméter hiányzik az átlaghoz képest.

Jelenleg olyan a helyzet, mint ami a korábbi években augusztusra szokott kialakulni, a csónakkikötőkben már alig van víz ahhoz is, hogy evezhetők legyenek a vízi utak.

Szakemberek azt sem zárják ki, hogy a tó – mint ahogyan az a történelemben korábban már megtörtént – teljesen kiszárad, ám annak a következményei vállalhatatlanok.

Azonnali és hosszú távú javaslatot fogalmaznak meg a kormánynak, annak érdekében, hogy a tó vízszintje folyamatosan optimális maradhasson.

A gyakorlatban ez azt eredményezheti, hogy heteken belül megnyitják a kincsesbányai vízbázist, így friss karsztvíz kerülhet a Velencei-tóba, de csak olyan mennyiség, amely nem veszélyezteti a fogyasztók ellátását Székesfehérváron és másutt, vízhiány sehol nem állhat elő.

A vízpótlást a természetbarát módon kialakított partfal is segíti, amelynek az Európai Unió által finanszírozott rekonstrukciója vízlefolyást segítő módon befejeződött.

A fejlesztések ugyanakkor folytatódnak. A következő lépésben, az év végéig – saját forrásból, 700 millió forintból – a nagy hajók számára kialakított kikötőket újítják fel, majd a csónakkikötők úgynevezett vendégmólóit építik ki, de a vízszint ezek használhatóságát is befolyásolja – derül ki a tájékoztatóból.

Cash/fotó: Facebook