Jelentősen visszaesett a tranzit

 

Átlagosan 11,2 százalékkal csökkent az országos közúthálózaton a gépjárművek futásteljesítménye a koronavírus-járvány sújtotta esztendőben – derült ki a Magyar Közút (MK) 2020-as forgalomszámlálási adataiból.

A Magyar Közút (MK) közzétette az előző év forgalom megfigyelési adatait. Ebből kiderül, hogy az ország 31.600 kilométer közúthálózatáról rendszeresen 851 állandó és 6615 ideiglenes mérési pontjáról érkeztek adatok az országos közúti adatbankba. Ezek alapján az átlagos napi személygépkocsi forgalom 12,6 százalékkal mérséklődött.

Az autópályákon összességében 24,9 százalékos csökkenés volt tapasztalható, míg az autóutakon – elsősorban az új szakaszok miatt – 3,9 százalékos növekedés történt.

Az országos tehergépkocsi-forgalomban a futásteljesítmény 8,6 százalékkal, a motorkerékpár-forgalom pedig 7,8 százalékkal esett vissza. Az autóbusz-forgalom szintén kisebb lett, az egyes autóbuszok esetében 14,8 százalékkal, csuklós autóbuszok esetében 11 százalékkal. Bár a kerékpár-forgalom 8,6 százalékkal csökkent, az MK kiemeli, hogy ezt az értéket fenntartással kell kezelni. A mérési módszertan ugyanis elsősorban a motoros-forgalom észlelésére és rögzítésére szolgál, a kerékpáros-forgalom különálló kerékpárutakra is áthelyeződhet, melyeket a megfigyelés nem fed le.

Útkategóriák szerinti bontásban az elmúlt évben az autópályák forgalmi teljesítménye 18,2 százalékkal, a főúthálózaté 12,8 százalékkal, az összekötő- és mellékutak forgalma pedig 7 százalékkal mérséklődött.

Az utolsó 5 évet tekintve viszont az összes forgalmi teljesítmény 5,8 százalékkal nagyobb a 2015-ösnél. A személygépkocsi forgalom 8,4 százalékkal, a tehergépkocsi forgalom 3,2 százalékkal nőtt. A közúti közösségi közlekedést jelentő autóbusz forgalom 6 százalékkal csökkent a 2015-ös értékhez képest.

További részletek az MK honlapján az országos közúti adatbankból tölthetők le.

k.z.t./fotó: Magyar Közút