Félméternyi vízhiány és a szennyvíz az ok

 

Huzamosabb ideje hiányzik félméternyi víz a Velencei-tóból, ami jelentős ökológiai problémát okozott már korábban is, lásd halpusztulás, madárrezervátum kiszáradása. Az alacsony vízszint mellett a hirtelen lezúduló csapadékot a csatornarendszer nem tudta elvezetni és a szennyvíz belekerült a tóba, ez okozta a vízminőség romlását.

A Fejér Megyei Kormányhivatal adta közre a közleményt, melyben arról értesíti a fürdőzőket, hogy négy velencei-tavi strand vízmintái „határérték túllépéseket mutatnak”. Mint írják, a Drótszamár Park és Kemping Strand, a Velence Resort & Spa, az Agárd Napsugár Strand és a Gárdony Tini Strand vízminősége nem felel meg a követelményeknek, de azt nem részletezték, hogy milyen érték lépte túl a megengedett határt. A fürdőhelyek üzemeltetését addig függesztik fel, míg két egymást követő alkalommal negatív mintaeredmény nem születik.

A Napsugár Strand oldaláról egy kicsivel több részlet kiderül, mint a Gárdonyi Városüzemeltetési Kft. írja, a hét elején vett vízminták laboratóriumi vizsgálata kedvezőtlen eredményt hozott a Strand, valamint a szintén üzemeltetésükben levő agárdi Tini Szabadstrand számára.

Azt írják, „egyértelműen emberi eredetű szennyeződés” okozta a problémát, mely a hétvégi esőzések folytán mosódhatott a tóba és lépte túl a szigorú határértéket. A tó jelenlegi vízszintje 88 centiméter, miközben a legalacsonyabb szabályozható szint a 137 centiméter lenne. Az elmúlt hetekben lezúduló csapadék mindösszesen 50 milliméter szintemelkedést, utánpótlást biztosított.

A vízminőség normalizálódásáig, a strandok nyitásáig, olvasóinknak oldalunkon ajánlunk egyéb tartalmas vízi és szárazföldi elfoglaltságot.

k.z.t./fotó: Facebook