Fel nem fedezett rejtett kincseink

 

A hazai közbeszédben, ha tavakról esik szó, leginkább a Balatont, a Velencei, és messze lemaradva a Tisza tavat említik. Ezeken kívül számos csodás tisztaságú állóvizünk létezik, amelyben nem csak fürdeni lehet, de a legtöbb helyen még horgászni is. Aki nem akar órákat araszolni a Balaton felé, azoknak ajánljuk összeállításunkat. 

Természetesen nem mindegyik balatoni településre jellemző a zsúfoltság, de érdemes kihasználni hazánk adottságait, és feltérképezni a többi, egyébként kristálytiszta tavunkat.

Ki ne szeretne békességben megpihenni egy fárasztó év után? Az ember jó esetben nem azért megy el nyaralni, hogy órákig álljon sorba egy lángosért, vagy egy zsebkendőnyi helyen próbáljon „lazítani” a parton. Az általunk felsorolt üdülőhelyeket még nem sokan fedezték fel, így békés és csendes kikapcsolódásra lehet számítani – nem beszélve arról, milyen elképesztően szép helyeken fekszenek – hívja fel figyelmet a femina.hu.

Arlói-tó

Nem véletlenül emlegetik az Óbükk gyöngyszemeként az Arlói-tavat, mely impozáns homokkőhegyek között rejtőzik. A kristálytiszta víz partján színes üdülőházak virítanak, amiktől csak még bájosabbá válik a látkép. Egy békés, erdővel körülvett kemping is várja az érkezőket, ehhez a Suvadás Liget nevű helyhez tartozik strand is, ahol pihentető fürdőzésre van lehetőség.

Vadna-park

A Miskolctól mindössze 30 kilométerre fekvő Vadnai-tó fás partján igazi kikapcsolódás vár. A Bükk-hegység lábánál elterülő strandon fiatalok és idősek egyaránt feltöltődhetnek, hűsölhetnek a nagy melegben. Gyönyörű táj öleli körbe a Vadna-park üdülőközpontját, ami hétköznap este 7, hétvégén pedig 8 óráig látogatható.

Hársas tó

A Máriaújfalui-víztározó, azaz a Hársas-tó közkedvelt horgászparadicsom, de azt már kevesebben tudják, hogy nyáron fürdőzni is lehet kiépített strandján. Az Őrség Balatonjaként emlegetett magával ragadó vízben teljesen ingyen csobbanhatnak a látogatók, és egyesek úgy tartják, hogy az ország egyik legfinomabb lángosa épp itt kapható a parton.

Nagytevel

A Bakony szívében található eldugott tóban párszáz forintért bárki megmártózhat. A Nagyteveli-tó partján minden található, mi szem-szájnak ingere. Aki nem a kellemes hűs vízében úszkál éppen, az az árnyékos partján megpihenve gyönyörködhet a táji adottságokban.

Deseda tó

Deseda tó Kaposvártól alig 20 kilométerre épült, egész Magyarország egyik leghosszabb mesterséges tavaként tartják számon – szerencsére fürödni is lehet benne. A csendes, békés területen két strand is található, a tó vize pedig patyolat tiszta, horgászok is előszeretettel látogatják.

Szelidi-tó

A Kiskunságon lapul hazánk ötödik legnagyobb tava, a Szelidi-tó, amit nem csak szemet gyönyörködtető táj vesz körbe, hanem tökéletes fürdőzőhely is. A viszonylag sekély vízű tó legtöbbször kellemes 28 fokos vízében naphosszat lehet úszkálni, még enyhe gyógyhatását is felfedezték, de homokos partján megpihenni sem utolsó élmény. Szabad- és fizetős strand egyaránt található itt.

Poroszló

A Tisza-tó partján fekvő Poroszlón található az egyik leghangulatosabb szabad strand, ahol a természet lágy ölén pancsolhatnak a hűsölni vágyók. Akik aktívan pihennének, bátran kölcsönözzenek ki csónakokat, és a tó felszínén lágyan ringatózva ismerkedjenek meg a csodás vidékkel.

Vadkerti-tó

Vadkerti-tó sem maradhatott ki a listánkból, hiszen szintén kiesik a népszerű úti célok közül, ellenben pompás környezetben fekszik. A Bács-Kiskun megyei Soltvadkert közelében terül el az impozáns tó, ami mellett még kemping és panzió is található. Hajdanán gyógyhatása miatt Büdöstóként hívták, azóta átnevezték és egy remek strandot is kialakítottak a partjára.

 

Az időjárás kiváló a kirándulásra és új helyek felfedezésére is, úgyhogy, aki érez magában kedvet egy kis országjáráshoz, új vidékek megismeréséhez, az próbálja ki az általunk javasolt pihenőhelyeket.

Cash/fotó: Facebook