A parkolóhely-keresés a legnépszerűbb funkció

 

 

A Mobex által szervezett webináron Roni Floman, a Nexar marketingért felelős alelnöke arról tartott előadást, hogy a fedélzeti kamerák használata milyen előnyökkel jár akár az autósok, akár az autógyártók szempontjából.

Az amerikai Nexar olyan fedélzeti kamerákat gyárt, amik a mesterséges intelligencia segítségével különböző adatokat gyűjtenek, így számos hasznos helyzetben használhatók a parkolóhely kereséstől kezdve a forgalmi helyzet ellenőrzésén át az időjárásról való tájékozódásig.

A Nexar piacvezető az Egyesült Államokban a fedélzeti kamerák terén, 15 százalékos piaci részesedéssel bír, összességében pedig egy egészen hatalmas adatbázissal rendelkezik. Beszédes adat, hogy 130 millió mérföldnyi (208 millió kilométer) megtett utat rögzítenek a Nexar kamerái egy hónapban.

Floman előbb ismertette a fedélzeti kamerák klasszikus előnyeit, felhasználási módjait: a forgalmi helyzet rögzítésével kideríthető, ki a felelős egy balesetben, illetve felderíthetőek az olyan, egyébként nehezen bizonyítható szabálysértések, mint az úgynevezett büntetőfékezés, vagy ha például bevágnak valaki elé. Emellett vagyonbiztonsági célokból is érdemes lehet kamerát tartani a járműben.

A Nexar kameráival 99 százalékban nem valamilyen balesetet vagy incidenst rögzítenek. A kamerák segítik feltérképezni a városokat, ennek köszönhetően értékes adatokat tudnak szolgáltatni a felhasználóknak az aktuális forgalmi szituációról, vagy akár a célállomás időjárási viszonyairól is.

Az alkalmazás egyik legnépszerűbb – és szubjektív megítélés alapján az egyik leghasznosabb – funkciója a parkolóhely-keresés. A Nexar kameráival ellátott autók detektálják az üres helyeket a zsúfolt városokban, így aki éppen a környéken keres parkolót, könnyebben találhat helyet.

Érdekesség emellett a „share your moments” funkció is, amivel a felhasználók megoszthatják az útjuk során történt érdekesebb szituációkat a barátaikkal, ismerőseikkel.

Floman szerint a legnagyobb kihívás a Nexar számára jelenleg az, hogy a kameráik nincsenek összekötve egymással, illetve gyakran a sávszélesség, vagy a kapcsolat minősége is gondot okozhat az adatok felhőbe történő feltöltésekor.

Egy másik fontos probléma a fedélzeti kamerákkal kapcsolatban a személyiségi jogok és a privátszféra kérdése: Európában például vannak olyan országok, amik tiltják az ilyen kamerák használatát, de Magyarországon is ki kell takarni a rendszámokat a feltöltött felvételeken. Ezek a szabályok akadályozzák, lassítják a fedélzeti kamerák terjedését – olvasható az autopro.hu oldalán.

A Nexar saját felmérése szerint a fedélzeti kamerák használata nyugalmat ad a vezetőknek. Az alkalmazás használói egyébként 30 százalékban profi sofőrök, gyakran olyanok, akik fuvarmegosztással foglalkoznak.

Az AutoPacific felmérése alapján az amerikaiak 70 százaléka venne kamerát a következő autójába – többen tartják ezt a funkciót fontosnak, mint a légzsákot.

Cash/fotó: Nexar