Negyedmérföldes gyorsulási verseny

 

 

Amit eddig mindenki csak elképzelt és érvelt mellett pro és kontra. Szívómotoros gépjármű vagy elektromos hajtású. De a Driven YouTube csatorna megszervezte a negyedmérföldes gyorsulási versenyt a Tesla Model S P1000D és aV10-motorral hajtott Benetton Forma-1 autók között.

A szuperautók és a hiperautók gyártói is egyre inkább nyitnak a villanyosítás felé, az egyre szigorúbb emissziós előírások következtében pedig egyértelműen látszik, hogy az elektromos hajtásláncok jelentik az autóipar jövőjét. Olyannyira, hogy már a technikai sportok területén is egyre több villanyhajtású széria jelenik meg, mint a Formula E, az Extreme E vagy az elektromos túraautó-bajnokság (ETCR).

De mi a helyzet, amikor a Tesla csúcsmodellje egy valódi versenyautóval kerül szembe?

Nos, a Driven YouTube-csatorna most közzétett videójában ennek jár utána, és negyedmérföldes gyorsulási verseny rajtvonalához kiállított egy Tesla Model S P100D-t, hogy összemérje erejét egy V10-motorral hajtott Forma-1-es versenyautóval.

A Tesla négyajtós szedánja 670 lóerős teljesítmény és 950 newtonméter forgatónyomaték leadására képes. Csaknem 2100 kilót nyom, az összkerékhajtásnak és az azonnali teljesítményleadásnak köszönhetően mindössze 2,7 másodperc alatt képes nulláról 100 kilométer/órás tempóra gyorsulni.

Ezzel szemben a versenyautó az F1 egy régebbi korszakából, 1997-ből származik, amikor még V10-es szívómotorral hajtott autókkal köröztek versenyzők a versenypályákon. A Benetton festésű autó 540 kilogrammot nyom, és 3 literes Renault motorja 770 lóerős teljesítményt ad le a hátsó hajtott kerekeken. A Driven külön kiemeli a teljesítmény-súly arányt, ami az Forma-1-es kocsi esetében 1425 lóerőt jelent tonnánként, ami még a jelenlegi, technológiailag fejlettebb F1-es versenyautókhoz mérten is jobb aránynak számít. De vajon elég-e mindez, hogy lenyomja a Tesla zászlóshajóját?

A hagyományos, negyedmérföldes gyorsulási verseny rajtját egyértelműen a Tesla kapja el jobban a szinte azonnali teljesítmény-leadásának köszönhetően, ám a kifinomult aerodinamikának és a pehelykönnyű felépítménynek következtében a Benettonnak gyorsan sikerül felülkerekednie, és végül 9,6 másodperc alatt teljesíteni a távot. A legfrissebb hírek szerint az új Model S Plaid 9 szekundumon belüli sprintidőre is képes, vagyis úgy fest, az új modell ellen még az F1-es autónak sem lett volna esélye – olvasható az alapjarat.hu beszámolójában.

 

Érdemes végig nézni a videót, mivel a Driven csapata különféle teszteknek is alávetette a két autót, hogy a hagyományos, „padlógázzal negyedmérföldet” próbán túl kicsit komplexebb képet kaphassunk a Tesla és az F1-es autó képességeiről.

Cash/fotó: motor1.com