Túl vagyunk a hónap közepén s megemlíteném, hogy sajnálatos módon a Mongol nemzeti ünnepet idén sem tudtuk széles körben ünnepelni, miként az Mongóliában is elmaradt. Ezért hát baráti társaságban, Füredi Zoli barátom rákosszentmihályi jurtájában jöttünk össze némi mongol “huusuur” elfogyasztására.

A jurtánál

Eme nemzeti étel egy húsos lepény, azaz darált hússal töltött tészta, forró olajban kisütve. Ezen emlékezetes esemény Mongóliában három napos ünnep lenne, hagyományos sportokkal, úgymint lovaglás, birkózás, íjászat.

Húsos lepény

Húsos lepény megsütve olajban

Ekkor mindenki hasonló népi ételeket fogyaszt, s jut mellé  bőven  a kumiszból is, ami erjesztett lótej, régi nagy kedvencem.

Alapanyagok előkészítve

Rövid  bevezetőm célja, hogy földrajzilag  még tovább haladva, egy dél-kelet ázsiai ételről írjam meg receptemet. Vietnam, Kambodzsa, Kína környékén hasonló módon készül, legfeljebb más fűszerezéssel.

Ez pedig egy ázsiai gyömbéres szójás, csirke, tojással, zöldségekkel. Ezt az ételt elkészítette Széll Tamás kiváló fiatal mesterszakács is, s írt róla szépeket, hát így kedvet kaptam és is.

Sütés serpenyőben

Mivel elég sok alkatrész szükségeltetik, így ezek felsorolásával kezdem, négy főre számolva. Persze el lehet térni a mennyiségektől.

20 dkg csirkemell, kockára vágva

4 főtt tojás karikára szelve

1 sárgarépa csíkokra vágva

1/2 póréhagyma szeletelve

1-1 lila és veres hagyma szeletelve

1 kápia paprika csíkokra vágva

3 gerezd fokhagyma vékonyra szeletelve

2 dkg gyömbér apróra vágva

4-5 ek. szójaszósz

1 db lime leve /lehet citrom is/

1 kanál barna cukor

1 db chili aprítva

2 tojás fehérje

3 ek. keményítő

továbbá só, bors, koriander, vagy petrezselyem, olaj

És kezdjük: a tojás fehérjével felkeverjük a keményítőt. A kockázott húst sózzuk, borsozzuk, majd beleforgatjuk a keményítős masszába. Forró olajban aranysárgára sütjük, majd kiszedjük.

Tálalva

Az olajon pirítani kezdjük a hagymákat, a répát, paprikát, Keverjük, s jöhet hozzá a fokhagyma, gyömbér, szója, chili. Majd kevés barna cukor és lime leve. Szükség szerint sózzuk, rádobjuk a koriandert, petrezselymet.

Ezután 1-2 kanál keményítőt vízben  feloldunk, és hozzáadjuk. Keverjük, ha szükséges, még egy kis vízzel szaftosítjuk, s ekkor hozzá keverjük a pirított csirkét, rádobjuk a főtt tojást. Egyszer összekeverjük és készen is vagyon.

Lehet így fogyasztani, vagy akár üveg tésztával, főtt rizzsel is.

Elkészítése kb. 90 perc, de megéri a bajlódást!

Jó étvágyat kívánok:

Soós István ex City 22, a fakanalas