Természetes víz, gyönyörű környezet

 

Itt a nyár: hőség, kánikula és mindenki ezerrel húz a Balatonhoz, vagy minimum a Velencei tóhoz. Annak ellenére, hogy az M1-M7 kivezetőjén, vagy az oda vezető úton már akkora a torlódás, hogy az egyórás út is minimum három lesz, ha nincs baleset, de általában van. Pedig Budapest közvetlen környezetében is vannak gyönyörű természetes vizek, ahol szabad fürödni, nincs tömegnyomor és csúcsforgalom.

Európa második leghosszabb folyója, a Duna számos ponton igazán festői környezetben csábít fürdésre, megmártózni benne viszont biztonsági okokból csak a kijelölt szakaszokon lehet. A dunai szabadstrandok a fővárosból többnyire egyszerűen és gyorsan megközelíthetők, felkeresésük pedig akár kirándulással, városnézéssel is összeköthető.

A kijelölt helyeken kívül történő fürdőzés nemcsak az akár borsos (5 ezertől 150 ezer forintig terjedő) pénzbüntetés miatt nem ajánlott, hanem mert a víz minősége nem ellenőrzött, az egészségre is veszélyes lehet, valamint például a gyors mélyülés miatt a balesetek előfordulásának valószínűsége is magas. A felügyelt szabadstrandok némelyikén kiegészítő szolgáltatások is a fürdőzők rendeltetésére állnak, így zuhanyzó, illemhelyiség, sportolási lehetőségek. A pancsolás ezeken a helyeken is fokozott óvatossággal kell, hogy történjen, de a gyönyörű természeti környezet és a frissítő víz megéri az odafigyelést írja a femina.hu, amely számba is vette ezeket a hűsítő oázisokat.

Verőce

Verőce szabadstrandján fokozatosan mélyülő víz és kavicsos, helyenként füves part várja a látogatókat. Akik megéheznek, a közeli büfékben és cukrászdában csillapíthatják éhségüket, a sportolni vágyók pedig próbára tehetik magukat a röplabdapályán. A kavicsos meder miatt érdemes speciális cipővel felszerelkezni.

Nagymaros

A Hunyadi sétányon található nagymarosi szabadstrand vize gyorsan mélyül, partja homokos, napos. Az itt pancsolók Visegrád látképében, a Fellegvárban is gyönyörködhetnek.

Szentendre

A szentendrei Postás strand a település első legális szabadstrandja. A hangulatos partszakaszon öltöző és zuhanyzó segíti a strandolást, a víz gyorsan mélyül.

Dunabogdány

Dunabogdány szabadstrandja rendkívül népszerű a családok körében is. A szép és nyugodt környék, a homokos part és a lassan mélyülő víz egyaránt ideális úti céllá teszi, ráadásul árnyékos helyeket is találni.

Göd

A Duna bal partján fekvő Gödön nemcsak termálfürdő, hanem szabadstrand is várja a pancsolni vágyókat. A víz fokozatosan mélyülő, a part kavicsos.

Kisoroszi

A festői kisoroszi szigetcsúcs népszerű kirándulóhely, nyáron pedig sokan kifejezetten strandolás céljából fordulnak meg itt. Bár hivatalosan nem szabadstrand, a rendőrség tájékoztatása szerint Kisoroszinál lehet fürdeni.

Ráckeve

Ráckeve füves szabadstrandja a Vadkacsa strand, ahol a fokozatosan mélyülő víz mellett a szép környezet jelenti a legfőbb vonzerőt. Játszótér, mosdó, röplabdapálya várja itt a látogatókat, a környéken kajakot és kenut is lehet bérelni.

Dunakeszi

Dunakeszinél a víz gyorsan mélyül, a parton lévő fák hűs árnyékot biztosítanak. Öltöző és játszótér is található itt.

Szóval nem kell órákat tölteni a balatoni úton, lehet itt gyorsan, kellemes környezetű, hűsítő helyeket találni, ráadásul ezeken a helyeken nem csak infrastruktúra épült ki az utóbbi években, de Lacikonyha is, s ha minden igaz, nem balatoni árakkal dolgoznak. Nosza, ki lehet próbálni.

Cash/fotó: Femina