Túl vagyunk a hónap közepén s megemlíteném, hogy sajnálatos módon a Mongol nemzeti ünnepet idén sem tudtuk széles körben ünnepelni, miként az Mongóliában is elmaradt. Ezért hát baráti társaságban, Füredi Zoli barátom rákosszentmihályi jurtájában jöttünk össze némi mongol “huusuur” elfogyasztására.
Eme nemzeti étel egy húsos lepény, azaz darált hússal töltött tészta, forró olajban kisütve. Ezen emlékezetes esemény Mongóliában három napos ünnep lenne, hagyományos sportokkal, úgymint lovaglás, birkózás, íjászat.
Ekkor mindenki hasonló népi ételeket fogyaszt, s jut mellé bőven a kumiszból is, ami erjesztett lótej, régi nagy kedvencem.
Rövid bevezetőm célja, hogy földrajzilag még tovább haladva, egy dél-kelet ázsiai ételről írjam meg receptemet. Vietnam, Kambodzsa, Kína környékén hasonló módon készül, legfeljebb más fűszerezéssel.
Ez pedig egy ázsiai gyömbéres szójás, csirke, tojással, zöldségekkel. Ezt az ételt elkészítette Széll Tamás kiváló fiatal mesterszakács is, s írt róla szépeket, hát így kedvet kaptam és is.
Mivel elég sok alkatrész szükségeltetik, így ezek felsorolásával kezdem, négy főre számolva. Persze el lehet térni a mennyiségektől.
20 dkg csirkemell, kockára vágva
4 főtt tojás karikára szelve
1 sárgarépa csíkokra vágva
1/2 póréhagyma szeletelve
1-1 lila és veres hagyma szeletelve
1 kápia paprika csíkokra vágva
3 gerezd fokhagyma vékonyra szeletelve
2 dkg gyömbér apróra vágva
4-5 ek. szójaszósz
1 db lime leve /lehet citrom is/
1 kanál barna cukor
1 db chili aprítva
2 tojás fehérje
3 ek. keményítő
továbbá só, bors, koriander, vagy petrezselyem, olaj
És kezdjük: a tojás fehérjével felkeverjük a keményítőt. A kockázott húst sózzuk, borsozzuk, majd beleforgatjuk a keményítős masszába. Forró olajban aranysárgára sütjük, majd kiszedjük.
Az olajon pirítani kezdjük a hagymákat, a répát, paprikát, Keverjük, s jöhet hozzá a fokhagyma, gyömbér, szója, chili. Majd kevés barna cukor és lime leve. Szükség szerint sózzuk, rádobjuk a koriandert, petrezselymet.
Ezután 1-2 kanál keményítőt vízben feloldunk, és hozzáadjuk. Keverjük, ha szükséges, még egy kis vízzel szaftosítjuk, s ekkor hozzá keverjük a pirított csirkét, rádobjuk a főtt tojást. Egyszer összekeverjük és készen is vagyon.
Lehet így fogyasztani, vagy akár üveg tésztával, főtt rizzsel is.
Elkészítése kb. 90 perc, de megéri a bajlódást!
Jó étvágyat kívánok:
Soós István ex City 22, a fakanalas