Százezer alkatrészből áll egy repülő taxi

 

 

A fővárosi forgalomszervezés, lezárások, elterelések és korlátozások elgondolkodóvá teszik az embert: mi a megoldás? A repülő taxi, amely helyből képes fel- és leszállni? Az sem hátrány, ha elektromos meghajtású és máris két-három homlokredővel kevesebb torzítja orcánkat. A szakemberek állítják a járművek már bevetésre készek, az engedélyek váratnak magukra. Bár ezzel a jelenlegi tarifával nehéz lenne nyereségessé tenni egy ilyen eszközzel működő vállalkozást.

A legfontosabb szabályozók az iparágban az amerikai Szövetségi Légügyi Hivatal (FAA) és az Európai Repülésbiztonsági Ügynökség (EASA), hiszen amennyiben ezeknek sikerül megfelelni, akkor általában a világ többi részén is el szokták fogadni az új gépek terveit. A szigorú repülésbiztonsági szabályok miatt minden egyes alkatrésznek meg kell felelnie a hatóságok elvárásainak. Yves Yemsi szerint, aki korábban az Airbusnál az A350-es minőségbiztosítási csapatát vezette, elmondta, hogy egyrészt igyekeznek emiatt egyszerűbb modellt készíteni – míg az A350 3 millió alkatrészből áll, a Lilium gépe csak 100 ezerből – másrészt igyekeznek olyan légiipari beszállítókkal dolgozni, melyeknek van tapasztalatuk a hatályos szabványokkal.

A cég emellett igyekszik a két nagy szabályozóval párhuzamosan foglalkozni, hogy elkerüljék a szabványok különbözősége miatti problémákat. A szabványok nem csak a tervekre, hanem a gyártásra is vonatkoznak, hiszen a levegőben jóval fontosabb a hibamentes működés.

A repülők esetében egy hiba egymilliárd repült óránként fér bele, ami 1500-szor szigorúbb, mint az autók esetében.

Ezért – a legtöbb versenytársához hasonlóan – a Lilium is többszörös biztosítást alkalmaz minden hibalehetőségre. Ez azt jelenti, hogy ugyanarra a funkcióra két vagy akár három különböző hardveres és szoftveres megoldás is rendelkezésre áll, de propellerből 36, míg akkumulátorból 10 különálló modul is rendelkezésre áll, elkerülve így az egyetlen helyen jelentkező hibák lehetőségét. A légitaxi 300 kilométeres hatótávval bír és a sebessége is 300 km/h.

Yemsi szerint a szabályozóknak történő megfeleléshez szükséges 1 milliárd dollár talán kicsit túlzó, bár ez attól is függ, hogy mit számolunk bele.

Mindenesetre, ha igazak a számok, az rossz hír lehet a repülő taxira váróknak, hiszen az annak megalkotásáért küzdő több száz cég közül még a legtöbb tőkét bevonzó Joby Aviation is csak 820 millió dollárnyi befektetést volt képes összehozni – derül ki a New Atlasban megjelent anyagból. Tehát a fővárosi taxiállomásokon még jó ideig nem lesz légitaxi, bár igény már nyilván lenne rá.

 

Cash/fotó: lilium.com