Bodrogon innen és Tiszán túl

 

 

Nemcsak a közel 600 kilométeres folyót és a Tisza-tavat, de idén nyáron már a nemzeti hajóútnak számító Bodrogot is a Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitányság (TVRK) felügyeli. A TVRK felkészült a nyári idényre – írja a Zsaru Magazin.

A TVRK illetékességi területe a Tiszának a magyar-ukrán határtól a magyar-szerb határig terjedő csaknem 600 kilométeres szakasza, valamint a tó teljes területe, illetve idén nyártól már a Bodrog is. Vízirendőr hivatalosan korábban soha nem járt még az 51 kilométer hosszú Bodrognál. Az idegenforgalmi szezonban a rendezvények, illetve turisztikai látványosságok egyre nagyobb tömegeket vonzanak a Tisza és a Tisza-tó partjára, illetve egyre több külföldi turista tölti itt szabadidejét.

A Bodrog nemzeti hajóút. Annyit kell tudni a hajóutakról, hogy van nemzeti és nemzetközi hajózó út. Akkor nemzetközi a hajózó út, ha annak szélessége, mélysége a hidaknál, az ülőszelvények magassága – ahol a hajó még átfér –, illetve a kanyarívek átmérője megfelel az európai szabványoknak – nyilatkozta Busi László ezredes, a TVRK rendőrkapitánya.

Ezeket a hajózó utakat ott alkalmazzák, ahol teherszállítás van. A Duna értelemszerűen az európai nemzetközi hajózó útnak régóta része, a Tisza is nemzetközi hajózó út lett egészen Tokajig. A Bodrog nem nemzetközi, hanem nemzeti hajóút. Szlovákiából folyik felénk. Ilyen esetekben a szomszéd államok kötnek egy megállapodást, hogy a közös vizek használatát engedélyezik egymásnak. Így a szlovák emberek nyugodtan áthajózhatnak hozzánk, mi meg ezen a nemzeti vízi úton hozzájuk.

Az ezredes hangsúlyozta, célul tűzték ki, hogy a Bodrog mentén, csakúgy, mint a Tisza környezetében, havi rendszerességgel – halászati őrökkel, a nemzeti parkok természetvédelmi őreivel, illetve vízügyi szakemberekkel összefogva – környezetvédelmi akciókat tartanak. Azt szeretnék, hogy a Tisza, a Tisza-tó és a Bodrog térségében a természeti értékeket fenntartsák, a vízminőséget és az ökológiai állapotot megőrizzék, illetve közelebb hozzák az emberekhez a természetvédelem ügyét is. A Bodrogzug szigorúan védett természetvédelmi területként az Agg­teleki Nemzeti Park gondozásában van. Kiemelt figyelmet érdemel, mert olyan természeti kincsei vannak, mint sok esetben a Tisza-tónak.

A zsaruk folyamatosan megtesznek mindent, hogy minél kevesebb áldozatot szedjen a víz. Az állandó szolgálat és készenlét mellett szükség van egy speciális tudásra is, amelynek elsajátításával a rendőrök életet menthetnek. A Belügyminisztérium stratégiai partnere a Vezetőképző Akadémia Kft. A céggel együttműködve öt évvel ezelőtt egy testreszabott tananyagot állítottak össze közösen a vízirend­őrök számára. Ők minden évben a főszezont megelőzően továbbképzésen vesznek részt. Szakképzett mentőorvosok, vízimentők tartanak elméleti és gyakorlati oktatást a számukra.

Célul tűztük ki, hogy minden egyes tiszai vízirendőr legyen profi vízimentő is – folytatta az ezredes. – Hatalmas eredménynek tartom, hogy míg 2018-ban 46, 2019-ben 67, addig 2020-ban 208 vízimentésünk volt. Évről évre egy nemzetközi képesítésű szakember oktatja rendőreinket arra, hogy hogyan kell a vízből eszközzel, teljes biztonsággal kimenteni a bajbajutottakat. De itt nem ér véget a feladatunk. Mi emellett azt is szeretnénk, hogy a megmentett, sérült vagy eszméletlen emberek ne a kezünk között haljanak meg. Elsősegélyt tudjunk adni. Emiatt tanítják meg a képzés egyik részében mentőtisztek minden kollégánknak az újraélesztést és bizonyos esetekben az azonnali beavatkozást.

A tavalyi 208 mentés egyikénél egy ittasan vízbe zuhant horgász köszönhette az életét az egyik vízirendőr gyors reagálásának. A férfit a barátja már kihúzta a vízből, amikor megérkeztek hajójukkal a zsaruk.

Volt velünk egy fiatalember a Tourist Police szolgálat keretében, aki egyébként a Debreceni Egyetem mentőtiszthallgatója – mondta Busi László rendőrkapitány. – Miután a horgászt kihúzták a vízből, eszméletlen volt, semmire nem reagált. Az volt a legfontosabb, hogy vissza tudjuk állítani a vérkeringését. Közben folyamatosan kommunikáltunk a tevékenységirányítási központtal (TIK), így sikerült visszahozni az ájulásból. Kivittük a kikötőbe. A mi beavatkozásunknak meg az elsődleges intézkedésnek köszönhetően viszonylag stabil volt a férfi állapota, de a mentőautó mégsem vitte el. Mentőhelikopterrel kellett kórházba szállítani. Nekünk nagyon jólesett, amikor később visszaszóltak a TIK-en keresztül, hogy életben maradt a férfi, azért, mert időben bekerült a kórházba. Tehát ha nincs ott a kolléga meg a barát, aki kihúzta a férfit a vízből, ez az ember már nem él.

A Tisza-tavi Régiós Közbiztonsági Koordinációs Bizottság munkájában idén is aktívan részt vesz a rendőrkapitányság. A tó közbiztonságának ügyét kiemelten kezelik. A TVRK körzeti megbízottjai a fogadóórákat sem egy önkormányzati épületben töltik majd. Kimennek helyette a vízpartra, a turisták által rendszeresen látogatott területekre, kikötőkbe, strandokra. A speciális ruházatban lévő zsaruk így sokkal többet tehetnek a baleset-megelőzésért, mintha szárazföldi kollégájukhoz hasonlóan egy irodában várnák a hozzájuk forduló embereket.

A TVRK kétfajta speciális hajót is felkészített a turisztikai idényre. Az öt darab, évek óta meglévő, Hypalon-testű, mentésre kiválóan alkalmas, gumioldalas, külső motoros, nyitott, gyors reagálású jármű. Emellett a TVRK idén nyártól a korábbi két jet skije mellé még ötöt kapott. Ezeket elsősorban a Tisza-tavon vetik be, illetve ott, ahol jelentősebb számú turista jelenik meg. Nemegyszer volt már arra példa, hogy bevetették a jet skit. Ezen múlt, hogy meg tudták menteni egyszer egy ember életét. Busi László ezredes külön kiemelte: hihetetlen büszkeséggel tölti el, hogy az elmúlt hét évben egyetlen haláleset sem történt a Tisza-tavon.

P. Gál Judit/fotó: Zsaru Magazin