Londonban kezdett a húszas flotta

 

Elektromos buszokkal ugyan már bőven rendelkezik London, hidrogén üzemanyagcellás autóbuszai azonban eddig nem voltak a helyi közlekedési társaságnak, a TfL-nek. Június végén húsz ilyen busz állt forgalomba a brit fővárosban – írja az electrive.com.

A TfL célja, hogy 2030-ra karbonsemlegessé váljon – ehhez eddig ötszáznál is több elektromos autóbusz segítette hozzá a londoni közlekedési vállalatot, ám júniustól már újabb húsz környezetbarát jármű közlekedik Londonban: ezek egész Anglia első hidrogén üzemanyagcellás buszai.

A buszokat a Wrightbus gyártja Észak-Írországban, míg az üzemeltetésükhöz szükséges hidrogént Runcornban állítja elő az Air Liquide nevű vállalat, a vegyiparból származó hidrogénhulladékból, míg 2023-tól már a tervek szerint szélenergiával előállított zöld hidrogénnel fognak üzemelni az autóbuszok.

A londoni hidrogén üzemanyagcellás buszflotta egy nagyobb átállási program része. Az év végéig Birmingham és Aberdeen vásárol még húsz illetve tizenöt hidrogénes emeletes buszt a JIVE (Joint Initiative for Hydrogen Vehicles across Europe – magyarul hidrogénes járművekért indított európai kezdeményezés) keretében, összességében pedig öt országba 139 hidrogénes busz kerül a programban – idézi fel az autopro.hu.

A brit városok mellett Németország, Norvégia, Franciaország, Svédország, Hollandia és Izland útjain jelenhetnek meg hidrogénes buszok a program keretében.

Cash/fotó: electrive.com