Nyaralási úti célok: Horvátország, Olaszország, Ausztria

 

 

A férfiak közel 40 százaléka, a nők több mint fele nem tervez semmilyen utazást idén nyáron – derül ki egy reprezentatív kutatásból. Akik mégis mennek, azoknak a legnagyobb része belföldre veszi az irányt, a válaszadók kevesebb, mint ötöde fog idén külföldön pihenni.

Bár rengeteg szó esik mostanában a külföldre utazás feltételeiről, idén nyáron kevesek kiváltsága lesz a külföldi nyaralás – derült ki egy friss felmérésből, melyet a Bank360 megbízásából készítettek az OPINIO okostelefonos applikáción keresztül.

A felmérés eredménye a 16 és 59 év közötti, okostelefonnal rendelkező magyarországi lakosságra reprezentatív, nem, kor iskolai végzettség, településtípus és régió szerint. A kutatásban 1491-en vettek részt.

A kutatott társadalmi csoport mindössze 17 százaléka, tehát kevesebb, mint az ötödük fog idén nyáron külföldön nyaralni – közölte Forrás Dávid, a Bank360 tartalomfejlesztési vezetője. Hozzátette: belföldön ugyanakkor a csoport 45 százaléka tervez nyaralást, azok aránya pedig, akik külföldön és belföldön is terveznek pihenni, 8 százalék.

Jelentős különbséget találtak a kutatók, mikor nemek szerint bontották meg az eredményeket. Míg a férfiak 24 százaléka tervez idén külföldön vagy külföldön is nyaralni, addig a nők esetében ez az arány csupán 9 százalékos. A csak belföldön nyaralók körében helyre áll a nemek aránya, a férfiak 37 százaléka, a nők 38 százaléka tervez idén csak belföldön pihenni, ugyanakkor a férfiak csupán 39 százaléka, a nőknek viszont az 53 százaléka válaszolt úgy, hogy nem tervez semmilyen nyaralást.

A férfiakon túl, a diplomával rendelkezők és a budapestiek fognak még kiemelkedő arányban külföldre utazni idén nyáron, közülük sorrendben 28 és 27 százalék tervez külföldi nyaralást. Ezzel szemben a szakmunkások csupán 6, a keleti országrészben élőknek pedig csak a 11 százaléka indul majd külföldre idén.

A korábbi évek tapasztalatait figyelembe véve, konkrét országokra is rákérdeztek a kutatók, mikor azt vizsgálták, hova terveznek külföldi nyaralást azok, akik nem vagy nemcsak Magyarországon fognak pihenni. A következő nyaralás tekintetében, a külföldi nyaralást vagy külföldi nyaralást is tervezők 27 százaléka indul majd Horvátországba, 16 százalék Olaszország felé veszi az irányt, 7 százalék pedig Ausztriában tervez pihenni.

Az idén nyaralást tervezők túlnyomó többsége, 70 százaléka autóval indul majd útnak, 13 százalék vonattal, 9 százalék pedig repülővel. Amennyiben csak azokat a válaszadókat nézzük, akik terveznek külföldi nyaralást, akkor az autósok részaránya 57 százalékra csökken, a repülő súlya 32 százalékra nő, a vonat részarányát (4%) pedig beelőzi a busz (5%) – olvasható a felmérés összegzéséből.

Cash/illusztráció: bank360,hu