Nem elektromos autó lángolt a balatonfüredi mélygarázsban

 

 

Tűz ütött ki 2021. június 28-án hajnalban Balatonfüreden az egyik szálloda mélygarázsában. A 100 férőhelyes parkoló majdnem tele volt, az autók közül kettő teljesen, két további pedig részben kiégett, de szinte mindegyik autó jelentős mértékben károsodott. Szakértők keresik a tűz keletkezési okát, statikusok vizsgálják az épületszerkezet változását – számolt be a példa nélküli esetről a média.

Ma már tudjuk: a garázsban egy BMW és egy Hyundai Ioniq teljesen kiégett. A tűzben további járművek, valamint a vasbeton szerkezet is megrongálódott. A sajtóban olyan értesülések is megjelentek, hogy egy töltés alatt álló elektromos autó okozta a tüzet.

A tűz okát továbbra sem ismerni, az elektromosnak vélt autóról azonban kiderült, hogy nem tisztán elektromos, sőt, nem is tölthető hibrid, hanem egy „öntöltő” hibrid modellről van szó, amely nem rendelkezik konnektoros töltési lehetőséggel, így érthető módon nem is töltődhetett. A szálloda ennek ellenére úgy döntött, hogy biztonsági intézkedésként a mélygarázsból a gázüzemű járművek mellett minden hibrid és elektromos autót kitilt, ezen kívül a hotel területén nem biztosítanak lehetőséget elektromos autó töltésre – tudta meg a villanyatosok.hu portál.

„Kedves Vendégeink! Szeretnénk felhívni figyelmüket, hogy elektromos, hibrid és gázüzemű autókkal érkező vendégeink a gépjárművekkel a felszíni parkolóban parkolhatnak, a mélygarázs biztonságtechnikai okokból nem használható ezen járművekkel. Az elektromos autók töltésére szállodánk területén nincs lehetőség. Megértésüket köszönjük. Üdvözlettel, Hotel Füred csapata” – áll a szálloda honlapján található közleményben.

Félő, hogy a hasonló esetek elkerülése érdekében, mintahogyan korában kitiltották az LPG-gázos autókat a parkolóházakból, mély- vagy teremgarázsokból, erre a sorsra fognak jutni a hibrid, plugin hibrid és tisztán elektromos járművek is.

Cash/fotó: Facebook