Hazánkban 200 kijelölt fürdőhely létezik

 

Ezerrel tombol a kánikula, évtizedes meleg rekordok dőlnek meg, amit leginkább klimatizált helyiségekben vagy a fürdők, strandok hűsítő közegében lehet elviselni. Vonzók tudnak lenni a természetes szabadvizek, ám fürdeni csak a kijelölt helyeken szabad, mert egyrészt máshol veszélyes lehet és büntetés is jár érte.

Magyarországon több mint 200 kijelölt természetes fürdőhely üzemel, ennek ugyan több mint a fele a Balatonon, ám egészen biztosan lakóhelyünk környékén is találunk megfelelő kijelölt fürdőzési lehetőségeket. Az Országos Közegészségügyi Intézet munkatársai minden szezon elején, és utána havonta is ellenőrzik a strandok minőségét. Idén a 233 természetes fürdővíz 79 százaléka kiváló, 13 százaléka jó, 5 százaléka tűrhető minősítést kapott. Kifogásolt kategóriába mindössze nyolc fürdőhely esett, többségében tiszai fürdőhelyek.

Fontos tudni, hogy a kijelölt fürdőhely határát a parton táblával, a vízben bójákkal jelölik. A fürdőhely határát a parton kihelyezett 60×30 centiméter méretű, fehér alapú, kék hullámzó vízen fekete figurát ábrázoló tábla jelzi. A fürdés tilalmát, illetve a veszélyes, fürdésre alkalmatlan helyeket FÜRÖDNI TILOS! táblával jelzik.

Kevesen tudják, de fürdésnek számít az is, ha csak térdig megy be bárki a vízbe, vagy ha gumimatraccal, vízi biciklivel netán játékcsónakkal teszi ezt.

Bármennyire népszerű is a fürdőzők körében, tilos fürdeni az Omszki-tóban, és a Duna teljes budapesti szakaszán. Emellett az ország számos pontján, például Gyékényesen folyamatosan gondot jelent az illegális strandolás a helyiek által csak „Kotrónak” nevezett bányatóban, és a közeli Bélavári bányatóba sem szabad bemerészkedni.

Szegeden a Tisza mentén is sok az illegális partszakasz: itt elsősorban a hajózható helyeken tilos a vízbe menni. Szegeden a Sárga, a Foka és a Lapos területe számít tiltottnak. A Keleti-főcsatornán sincsenek kijelölt fürdőhelyek, ahogy a Hortobágy, a Berettyó és a Körös partjain sem. Szintén tiltott a pécsváradi Dombay-tó.

A természetben található álló és folyó vizek, víztározók, homok- illetve sóderbányák ugyancsak veszélyesek lehetnek. Nem véletlen, hogy a hatóságok csak ott jelölnek ki fürdőhelyet, ahol annak biztonságát szavatolni lehet. Sajnálatos, de évente 20-30 halálos áldozatot követelnek a hűsítő habok.

Az illegális fürdőzést a törvény is tiltja és szankcionálja is. Helyszíni bírságot kiszabhat rendőr, közterület-felügyelő, a természetvédelmi őr, és még a halászati őr is, ennek mértéke 5 és 50 ezer forint között bármennyi lehet. Viszont, ha hat hónapon belül ismét rajtakapják a szabálysértőt, akkor 70 ezer forintra is megbüntethetik. Akit feljelentenek, az 150 ezer forintos bírságra is számíthat.

k.z.t./fotó: Facebook