Segített a net, s dobta a mai ötletet. Egy sima rántott szelet? Ezzel mit lehet hencegni? Ám ha némi ötlettel “megfűszerezzük”, talán ad valamit:
Gombafejeket kikapargattam, s apró sajtkoronggal megtöltöttem, így került panírozásra sertéscomb szeletek mellett, mindeközben sütöttem, pároltam némi petrezselymes újkrumplit mellé. Ez így még kevés, gondoltam, s a gondolatot tett követte.
Ami gyorsabb, a paradicsomsaláta: a szeletelt paradicsomot cukros, ecetes lébe forgattam, apróra vágott lila hagyma társaságában, s megszórtam némi frissen vágott petrezselyemmel.
Mivel egyik kedvenc salátám a svéd gombasaláta, így azt is készítettem. Egy fej apróra vágott vöröshagymát pirítottam, majd a tisztított, s apróra szelt csiperkegombát is hozzáadtam párolódni. Kevés só, majd majoránna, babérlevél, bazsalikom és paradicsom sűrítmény került bele. Kissé forraltam, s ezután kapott kevés cukrot, s egy fél citrom levét, valamint a citrom héját is reá vetettem. Itt aztán a kóstolás következett, és az ízeknek megfelelően kaphatott még esetleg a fűszerekből. Ezt majdan jól lehűtve kínáljuk. Így lett a menü sajttal töltött gombafejek és sertéscomb rántva, petrezselymes burgonyával, svéd gombasalátával, és/vagy paradicsomsalátával.
És mit ad a net és a véletlen?
Hat évvel ezelőtt New Yorkban is rántott szeletet készítettem egy alkalommal, szinte napra pontosan egyező időben. Tájjellegű sör volt hozzá. Jó még most is visszaemlékezni rá.
És ne feledkezzünk meg a nyomtatott sajtónkról sem, ami tavaly óta sajnos már nincs, nos ott volt velem a Taxisok Világa magazin Amerikában is, a Szabadság szobornál!
Ennyit a nosztalgiáról és a finom falatokról.
Jó étvágyat kívánok:
Soós István fakanalas, ex City22