15 kg trotil és AK-47 ellen is véd

 

Páncélvédelme, mintegy teknősé, gyorsasága, mint a gepárdé, ereje, mint a bivalyé. A 4,4 literes V8-as turbómotor 523 lóerejével 750 Nm nyomaték leadásával 5,9 másodperc alatt van százon. Nem csak üldözni, menekülni is lehet vele.

A BMW 2019-ben mutatta be az X5 Protection VR6 páncélozott modellt. A hírek szerint az Ausztrál Szövetségi Rendőrség most a legújabb változattal bővíti járműflottáját.

Az ausztrál hatóság kiemelt fontosságú vendégek szállítására régebbi kiadású X5-ösöket használ, ám úgy döntöttek, ráfér a vérfrissítés az autóparkra.

„A páncélozott járműveknek is van egy meghatározott élettartama, melynek végén egy szokványos eljárás keretében lecseréljük őket” – fűzte hozzá a sajtóértesülésekhez az ausztrál rendőrség szóvivője.

 

A BMW Australia és a rendőrség mindössze ennyit volt hajlandó elárulni a flotta frissítéséről. Biztonsági szempontból nem túlzottan meglepő, hogy nem akarnak részletekbe bocsátkozni. Az ausztrál rendőrség nagyjából egy évtizede használja a BMW X5-ösöket, miután lecserélték a Ford Territory SUV modelleket.

A legújabb X5 Protection VR6 mindenben hasonlít a hagyományos változathoz, a különbséget igazán a megkülönböztető jelzés bekapcsolásakor lehet észlelni. A páncélozott SUV olyan szintű védelemmel rendelkezik, hogy képes kézi lőfegyverek – akár egy AK-47-es – támadásainak elhárítására.

Az X5 Protection VR6 egyébként egy M50i modellekből alakult át, melyben egy 4,4 literes V8-as turbómotor található, ami 523 lóerős teljesítmény és 750 Nm nyomaték leadására képes. A VR6-os jelzés a páncélzat szintjét mutatja, ezzel a védelemmel az autó képes 4 méteres körzetben megbirkózni 15 kg TNT-vel.

A súlytöbblet nem különösebben befolyásolja az X5 menetdinamikáját, hiszen így is 5,9 másodperc alatt van százon, ami 1,6 másodperces lemaradást jelent a mezei M5i-hez képest – olvasható a tájékoztató anyagban.

 

k.z.t./fotó:motor1.com