Eddig 11-en pályáztak 18,4 milliárd támogatásra

 

Szolnok is csatlakozott a Zöld Busz demonstrációs mintaprojekthez, amelynek részeként ingyenesen lehet utazni egy környezetbarát elektromos autóbuszon – közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára.

Steiner Attila elmondta: tavaly augusztusban indult el a kormányzati Zöld Busz Programot előkészítő, a közösségi elektromobilitás megismerését és népszerűsítését célzó demonstrációs mintaprojekt. A program során egy hónapra jelennek meg elektromos autóbuszok vidéki nagyvárosokban – tette hozzá.

Szolnokon 2021. június 19-ig megvalósuló programhoz a Kravtex Kft. és a SOR Libchavy spol. s.r.o konzorciuma biztosít egy cseh gyártmányú SOR NS 12 electric típusú szóló elektromos autóbuszt – közölte.

Hozzátette: a jármű utaskapacitása 103, amelyből 35 ülőhely, 67 állóhely. A mintaprojektben eddig tesztelt buszok közül ez tudja a legtöbb utast egyszerre szállítani. Akkumulátor kapacitása 242 kilowattóra, ez hozzávetőlegesen 200 kilométer megtételére teszi alkalmassá. Az autóbusz éjszakai töltését egy Efacec QC90B típusú 90 kilowatt teljesítményű töltő-berendezés végzi – sorolta.

Az államtitkár elmondta: a Zöld Busz Program célja, hogy a következő tíz évben minél több nagyvárosban elektromos hajtású és széndioxid-kibocsátás mentes buszok honosodjanak meg. Cél a közösségi közlekedésben részt vevő autóbuszállomány cseréje a hazai buszgyártás ösztönzésével, az üzemeltetett buszok átlagéletkorának, a buszos közlekedés károsanyag-kibocsátási értékeinek és fenntartási, üzemeltetési költségeinek csökkentésével, továbbá az utazási szolgáltatások minőségének javításával. Erre a következő tíz évben mintegy 36 milliárd forintot szán a magyar kormányzat – emelte ki Steiner Attila.

Az államtitkár arról is beszámolt, hogy a nagy érdeklődés miatt a mintaprojekt költségvetését 800 millió forintról 1,2 milliárd forintra emelték. Így a kezdeti tervekhez képest – amely szerint nyolc város és egy régió csatlakozott volna a programhoz – még további városok számára is nyitva áll a lehetőség ezen buszok kipróbálására. Továbbá kiterjesztették 2022. március 31-ig a mintaprojekt időbeli hatályát – számolt be.

Kitért arra is, hogy május 31-én zárul a Zöld Busz Projektiroda első pályázati felhívása, amely során a buszok beszerzésére 80 százalékos támogatást, a szükséges infrastrukturális fejlesztésekre 60 százalékos támogatást nyújt a kormány. Az érintettek 11 pályázatot 18,37 milliárd forint értékben nyújtottak be. A megvalósuló beruházások összértéke – a pályázati támogatással az önerővel együtt – majdnem 25 milliárd forint – hangzott el a sajtótájékoztatón.

Cash/fotó:Facebook