A 250 ezer dolláros jegyből már több mint 600 elkelt

 

 A Virgin Galactic újabb sikeres tesztet hajtott végre a VSS Unityvel. Ha a következő két teszt is problémamentesen zajlik, akkor 2022-ben akár el is indulhatnak a kereskedelmi repülések a világűr peremére – írja a raketa.hu.

Bár Richard Branson vállalata korábban már több (szám szerint öt) sikeres repülést is végrehajtott a saját tervezésű űrrepülőjével, a szombati volt az első alkalom, amikor a Unity az új-mexikói Spaceport Americából emelkedett a magasba, ahonnan a kereskedelmi járatok is indulni fognak. A mostani tesztre eredetileg tavaly decemberben került volna sor, de akkor a Unity a hordozórepülőről való lecsatlakozás után a biztonsági protokollnak megfelelően lekapcsolta a hajtóművet, így a pilóták kénytelenek voltak a világűr érintése nélkül visszatérni a földre.

Ahogy arról a BBC beszámolt, a szombati teszten ezzel szemben minden a terveknek megfelelően alakult: a WhiteKnightTwo hordozórepülő 13 kilométeres magasságig emelkedett az űrrepülővel, ahonnan az már a saját hajtóművével, a hangsebesség háromszorosával repülve érte el a világűr peremét, azaz a 89 kilométeres magasságot. A mostani tesztet két további fogja követni még az idén: az elsőn a cég négy alkalmazottja csatlakozik majd a két pilótához, ezután pedig maga Richard Branson is meglátogatja a világűr peremét. A Virgin Galactic tervei szerint ezek után, várhatóan jövőre indulhat meg a járataikra jegyet váltó űrturisták szállítása, igaz, a végső szót ebben az ügyben nem ők, hanem a Szövetségi Légügyi Hivatal (FAA) fogja kimondani.

Űrrepülésre a Virgin Galactic oldalán bárki regisztrálhat, aki hajlandó kifizetni a 250 ezer dollárnál is többe kerülő jegy árát, de mivel a cég szerint eddig már több mint hatszázan váltották meg a jegyüket a járataikra, feltehetőleg több éves várólistával kell számolni. Akinek ennél is több pénze van, az a SpaceX-nél is érdeklődhet, akik ugyan egyelőre nem árulnak jegyeket, de a jelek szerint van az a pénz, amiért kibérelhető tőlük egy űrhajó a világűr meglátogatására.

Cash/fotó:spacenews.com