Zajlik az expedíció előkészítése

 

Hold körüli műholdak hálózatának kiépítését tervezi az Európai Űrügynökség (ESA), amely két vállalati konzorciumot bízott meg annak kidolgozásával, hogyan lehet telekommunikációs és navigációs szolgáltatásokat biztosítani a Holdra tartó missziók számára.

A projekt célja a Hold hatékony vizsgálata az égitest körüli műholdakból álló telekommunikációs és navigációs hálózatok segítségével – mondta Elodie Viau, az ESA telekommunikációs igazgatója.

Egy ilyen tartós holdkapcsolat lehetővé teszi a fenntartható űrkutatást. Több tucat nemzetközi, intézményi és kereskedelmi csapat indít missziókat a Holdra, állandó holdi jelenlétet is tervezve. Az ESA nemzetközi partnereivel, köztük a NASA-val együtt készül a Holdra.

Egy közös hálózat használata nemcsak megkönnyíti a jövőbeli holdmissziókat, hanem segítségével több tér is maradna a tudományos műszerek és más rakomány számára. Ezzel költséghatékonyabbakká is válnának a missziók. A megbízható és dedikált holdkommunikációs szolgáltatás lehetővé teszi a missziók leszállását, ahol csak akarják. A rádiócsillagászok csillagvizsgálókat hozhatnak létre a Hold túlsó oldalán – közölte az ESA.

Az Európai Unió tagállamai ezáltal könnyebben kezdeményezhetnének saját holdmissziót. „Ez segít abban, hogy simább legyen az út a Mars felé tartók számára” – mondta Viau.

Cash/fotó: ESA