Kilenc fontért fertőzték meg

 

Túl az ötmilliomodik oltáson és fellelkesülve a könnyítéseken, lazításokon, néhány pillanatra emlékezzünk meg azokról, akik hivatásuk, foglalkozásuk közben fertőződtek meg és haltak meg! Hosszasan lehetne sorolni a hazai és külföldi áldozatokat, mi most egy angol taxis történetét elevenítjük fel.

Trevor Belle 61 esztendős, három gyermekes angol apuka és egyben nagypapa, aki Stratfordban taxisként élt és dolgozott. 2020. március 22-én, tehát a Covid-19 vírus felismerésének és világjárvánnyá nyilvánításának igen csak az első napjaiban, déli félegykor felvett egy közepes felépítésű, fehér férfit kocsijába, majd rövid fuvart követően a megadott címen megállt. Közölte az utassal, hogy 9 fontot kér, mire a kuncsaft felháborodott ezen, majd egyszerűen hatalmas köhögéssel, tüsszentéssel felszakadó váladékpermetével beterítette a sofőrt. Távozásával egyidőben pedig üvöltve közölte: „Koronavírusos vagyok, most már  te is!”

Sajnos az utas tudta mit beszél. Trevor először csak köhögni kezdett, majd két-három napon belül olyannyira megromlott az egészségi állapota, hogy mentővel kellett kórházba szállítani, ahol április 18-án, három nappal a 61. születésnapja után meghalt. Hátrahagyva 28 évvel fiatalabb élettársát és közös csecsemőjüket.

A rendőrség megpróbálta a fertőző utast felkutatni, de a keresésük nem járt eredménnyel.

Egyik barátja így emlékezett rá: „Trevor olyan ember volt, aki ha látta, hogy valami gyötör, mindig mosolyt csalt az arcodra, hogy elterelje a gondolataidat a gondokról.”  

Az esetet követően –a kicsinyükkel magára maradt élettársának – barátai online adakozást szerveztek, amelyen 8000 fontot sikerült összegyűjteni. Ez ideig, óráig segítség, de nem pótolhatja a kedves, mosolygós apát és nagyapát.

A taxis szakszervezet Trevor esetét követően nyomatékosította a személyszállítók körében az egyéni védőeszközök használatának fontosságát. A maszkot és a védőszemüveget akkor is érdemes viselni, ha tudjuk, a klasszikus londoni taxiknál, az utas nem is tartózkodik egy térben az utassal.

Idehaza nem az ilyen klasszikus brit LEVC TX taxik futnak, úgyhogy a maszk használatát nem mellőzném, még akkor sem, ha annak viselése kissé aggodalmaskodónak tűnhet. Túl sokan hagytak itt bennünket, rossz szándékú, fertőző utasok nélkül is…

k.z.t./fotó: Trevor family