Okostelefont, okosórát, laptopot rendeltek

 

Külföldi csalókat lepleztek le a budapesti rendőrök. Az elkövetők egy online fizetési rendszer felhasználóinak adatait szerezték meg és használták fel. A több száz tranzakcióval akár százötven millió forintos kárt is okozhattak volna – adta hírül apolice.hu.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) nyomozói 2021 áprilisában azonosították és fogták el annak a bűnszervezetnek a tagjait, akik információs rendszer felhasználásával elkövetett csalásra szakosodtak, több millió forint kárt okozva ezzel a sértett pénzintézetnek.

Az elkövetők a jogosulatlanul megszerzett adatokat felhasználva két éjszaka, több mint 300 online tranzakciót indítottak nagy értékű okoseszközök megvásárlására. A megrendelt áruk közül csupán 11 eszközt fizettek ki, azonban így is több mint 4 millió forintos kárt okoztak.

A februárban elkövetett akcióban külföldi, hazánkban tanuló diákok és egy hacker vett részt. A rendőrség egyidőben hét helyen tartott házkutatást és elfogta a 19 éves kínai, 26 éves pakisztáni, 21 éves jordán és szintén 21 éves egyiptomi állampolgárságú férfiakat. A nyomozók gyanúsítottként hallgatták ki, majd őrizetbe vették őket. Közülük kettőt letartóztatott a bíróság, két másik társuk szabadlábon védekezhet. A férfiak büntetlen előéletűek és jogszerűen tartózkodnak Magyarországon.

 

Ellenük különösen nagy kárt okozó információs rendszer felhasználásával elkövetett csalás bűntett kísérlete miatt nyomoz a Budapesti Rendőr-főkapitányság, melynek büntetési tétele öttől tíz évig tartó szabadságvesztés – olvasható a magyar rendőrség honlapján.

k.z.t./fotó: police.hu