Zöldövezeti pihenő vízjátékkal

 

A Budapest VIII. kerület Corvin Sétány közvetlen közelében, a Szigony utca, Tömő utca, Apáthy István utca, valamint Balassa utca által határolt területen épül egy irodaház. Itt alakítanak ki egy több mint 1500 négyzetméteres nyilvános emlékparkot, amelyet a Nemzet Színésze, Psota Irén után neveznek el – derül ki a tájékoztatóból.

A helyszínválasztás nem véletlen: a kétszeres Kossuth-díjas, Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művész, egyben a Nemzet Színésze egykor a Tömő utcában született.

A Psota Irén emlékparkot fákkal, trópusi faanyagból készült ülőhelyekkel, közösségi funkciókkal is megtöltik. A rendkívül sokoldalú, színpadon, filmekben, szinkronban egyaránt sikeres színésznő tiszteletére pedig egy emléktárgyat is elhelyeznek majd a megszépülő helyszínen.

A mikroklímának megfelelő̋ ültetésnek köszönhetően minden évszakban esztétikus kert várja a látogatókat.

A terület központi eleme egy vízjátékkal kialakított találkozóhely lesz, amely hamar közkedvelt közösségi színtérré válhat, különösen a nyári estéken.

A vízjáték téliesíthető, így ősztől a hideg hónapokban műalkotásként díszíti a bejárathoz vezető utat.

Az új emlékparkban színes növénytakaró, cserjék és kellemes árnyékot adó lombos fák teszik a járókelők számára természetközelivé a környéket. A többszintes növénytakaró kialakításánál a tervezők a kertek benapozottságától függően különböző igényű, stressztűrő, honos növényeket telepítenek.

A mikroklímának megfelelő ültetés és növényalkalmazásnak köszönhetően így minden évszakban látványos és esztétikus kertrészek várják a látogatókat. A biodiverzitás növeléséért pedig madárbarát cserjéket és évelőket telepítenek.

„Fontosnak tartjuk, hogy az egyedülálló közösségi tér méltó módon megemlékezzen névadójáról, hazánk egyik legismertebb és legmeghatározóbb színművésznőjéről, Psota Irénről” – hangsúlyozta Tatár Tibor, a Futureal vezérigazgatója.

A fejlesztés elnyerte a város- és ingatlanfejlesztési szakma Oscar-díját. A Corvin Innovation Campus egyben a Corvin Sétány meghosszabbítását is jelenti. Az épület körül futó Apáthy István utca ugyancsak megújul, ahol árnyas fasorral szegélyezett kiszélesített járdát és modern lámpákat alakítanak ki a gyalogosok számára egészen a Tömő utcáig.

A Futureal „Stay Safe” egészségvédelmi kezdeményezése keretében a komplexum közös területei szinte teljesen érintésmentessé válnak.

A Corvin Sétány nemzetközileg elismert és díjazott fejlesztési projekt, amely elnyerte többek közt az International Property Award Best Mixed Use Development Europe díját, illetve első helyezést ért el a FIABCI magyarországi tagozatának ingatlanfejlesztési nívódíjpályázatán.

A fejlesztés 2014-ben első magyar projektként kapta meg a város- és ingatlanfejlesztési szakma Oscar-díjaként számon tartott Urban Land Institute Global Awards for Excellence elismerést – derült ki a Futureal közleményéből.

Cash/látványterv: Futureal