Szent Flórián a tűzoltók védőszentje

 

 

Május 4-e Szent Flórián napja, a tűzoltók védőszentjéé. Évtizedeken keresztül e napon ünnepelte a társadalom a lánglovagokat, kifejezve köszönetüket önfeláldozó munkájukért, amit a bajba jutottak érdekében végeznek. Idén április 30-án avatták fel a speciális járőrhajót, ami Tűzmadár néven állt szolgálatba.

A veszélyes áruk vízi szállításának ellenőrzésére kialakított speciális járőrhajó a Tűzmadár, amit április 30-án avattak fel. A hajó a Dunán teljesít majd szolgálatot. A teljes beruházás az Európai Unió 1 milliárd 200 millió forintos vissza nem térítendő támogatásából valósult meg.

A hajót dr. Mógor Judit tű. dandártábornok, hatósági főigazgató-helyettes avatta fel jelképesen a mohácsi határkikötőben. A jármű tervezése és építése 14 hónapot vett igénybe, a Magyar Kikötő Zrt. horányi telephelyén készült el magyar szakemberek szellemi és fizikai munkájának eredményeként. A jármű 18,4 méter hosszú és 5,5 méter széles, amelybe egyebek mellett 25 tonna emelt szilárdságú acélt, 2,5 kilométer kábelt, egy orr- és egy csónakdarut, egy távvezérlésű vízágyút és két nagyteljesítményű motort építettek be, amelyek összesen több mint 600 lóerő leadására képesek. A Tűzmadárral elsődlegesen a veszélyes áruk vízi szállítását ellenőrzik majd a katasztrófavédelem szakemberei, de szükség esetén műszaki mentésre és tűzoltásra is alkalmazható. A hajón egyidejűleg négy fő lát el szolgálatot, a fedélzeten összesen tizenketten tartózkodhatnak. Az úgynevezett „V” kialakítású hajótest erősebb jégzajlásnak is ellenálló ütközésvédelemmel ellátott.

A projekt keretében a katasztrófavédelem a járőrhajó rendszerbe állítása mellett mobil labor-gépjárműveket is beszerzett, ezek feladata a veszélyes anyagok jelenlétével, kiszabadulásával, környezetbe kerülésével járó balesetek, valamint természeti és civilizációs katasztrófák esetén a beavatkozói állomány, a lakosság és az anyagi javak védelme. A járművekkel bárhol bevethető egy mobil laboratóriumi felderítő egység, támogatható a legmagasabb szintű oktatás.

A mobil labor gépjárműveken lévő vegyi, biológiai és sugárzásmérő műszerek segítségével számos veszélyes anyagot lehet gyorsan, szakszerűen és megbízhatóan kimutatni, illetve helyszíni mérések, elemzések végezhetők például a kárterület határainak felderítésére, a meteorológiai helyzet meghatározására. A kapacitásfejlesztés eredményeként 23 vízanalitikai és vízmintavételi készlet is rendelkezésre áll, amelyek felszíni és a felszín alatti vízminták vizsgálatára alkalmasak.

Az egyéni bőr- és légzésvédelmi védőeszközök az ismeretlen veszélyes anyagok közelében is lehetővé teszik a felderítési feladatok biztonságos végrehajtását. A rendszeresített vegyifelderítő kézi eszközök alkalmasak különböző halmazállapotú veszélyes anyagok elsődleges minőségi és mennyiségi elemzésére. A vegyi anyagok kimutatásán túl sugárzás mérésére alkalmas műszerek is rendelkezésre állnak, amelyek segítségével sugárzó anyagok azonosítására is lehetőség van – olvasható a tájékoztatóban.

 

k.z.t./fotó: okf, hajozas.hu