Ipari, katonai és hírszerzői feladatokra is tökéletes

 

 

Az Exyn Technologies a világon elsőként érte el ezt a fejlettségi fokot automata repülő szerkezeteivel, amelyeket az ipari felhasználás mellett katonai, hírszerzési célokra is bevethetnek. Mint a szlogenjük is kifejezi: „No pilot, no GPS, no problem!”

Illusztráció

A héten az Exyn Technologies bejelenthette: autonóm működésre képes drónjaival sikerült elérni az eddigi legmagasabb minőségű önvezetési szintet. A cég által 4A képességűnek titulált rendszerhez már nem szükséges humán irányítás, ráadásul GPS-jelekre sem kell támaszkodni a repüléshez, mivel minden térbeli és térképészeti számítás a drónon belül történik – számol be az eseményről a bitport.hu a hírei között.

A gyártó az önvezető autók esetében gyakran emlegetett autonómiaskálát ültette át a drónok világába. A nullás szint a bármiféle önállóságra képtelen gépet jelöli, míg az egyelőre csak az álmokban létező végső, ötös kategória a minden körülmények között működőképes, saját döntéseket hozó szuperdrónt jelenti.

A harmadikról negyedik szintre lépés nagy ugrásnak tekinthető, mivel a korábbi rendszerben mindenképpen szükség volt egy emberi felügyelőre, aki meghatározta a repülés főbb pontjait, illetve szükség esetén beavatkozott a navigációba. Ennek megfelelően a gépeket nem lehetett olyan helyeken bevetni, ahol az összeköttetés az irányító és a drón között nem volt biztosítható (ilyenre példa mondjuk egy kiterjedt barlangrendszer, bánya).

Illusztráció

A telepített LIDAR (Light Detection and Ranging) szenzoroknak köszönhetően a drón lézernyalábok segítségével képes felderíteni a környezetét, és meghatározni azokat a tereket, ahol akadálymentesen mozoghat. Útja során pontos, nagy felbontású háromdimenziós térkép készül a bejárt területről. A felhasználás céljaihoz igazodva a gépre további érzékelők helyezhetők a bővebb adatgyűjtés érdekében (hőmérsékleti adatok, páratartalom, sugárzási szint, stb.).

Jelenleg a cég ügyfélkörébe többnyire bányatársaságok tartoznak. Utóbbiak az új fejlesztéstől azt remélhetik, hogy a munkatársak testi épségének veszélyeztetése nélkül lesznek képesek pontos információkhoz jutni a mélyen a földfelszín alatt elhelyezkedő, gyakran kiszámíthatatlan viszonyokkal fenyegető, eddig feltérképezetlen térségekről.

Illusztráció

Ugyanakkor a drónok a kormányzati oldal érdeklődését is felkeltették, mivel a rendszer kifejezetten alkalmasnak tűnik információszerzési, felderítési küldetésekre, ami mind a katonaságnál, mind a titkos szolgálatok munkájában hasznos lehet. Egy másik, békésebb felhasználási mód a természeti katasztrófák, nagyobb balesetek helyszínének feltérképezése, túlélők kutatása lehet.

A jelenleg nagyjából másodpercenként 2 méteres sebességgel haladni képes drónok továbbfejlesztési tervei között szerepel a csapatmunka integrálása. A 4B-nek nevezett autonómiaszint elérésekor az eszközök már rajokban is bevethetők lesznek, ahol az egységek egymással folyamatosan kommunikálva tudják a feladatot még hatékonyabban teljesíteni – olvasható a tudósításban.

Cash/fotó: Youtube