Még mindig „népszerűek” a buszsávok

 

A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) és a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) megtartotta szokásos havi közös akcióit: a 99-es autóbusz járatain és a megállók környékén, valamint a közösségi közlekedést zavarók, akadályozók – lásd buszsáv – kiszűrésére. Az ellenőrzések a jövőben is folytatódnak a forgalmasabb közlekedési vonalakon – derül ki a közleményből.

Az utazóközönség biztonságérzetének növelése érdekében a budapesti rendőrök a BKK biztonsági szolgálatának munkatársaival ellenőrizték a 99-es autóbuszt, annak útvonalát, illetve a megállók környékét 2021. április 29-én. A rendőrök az akció során két főt kábítószerbirtoklás gyanúja miatt mintavételre előállítottak. Maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása miatt négy embert jelentettek fel, egy fővel szemben pedig helyszíni bírságot szabtak ki.

Az intézkedésekre nem az autóbuszon, hanem kivétel nélkül a megállókban és azok környékén volt szükség.

A BRFK-val kötött stratégiai partnerség keretében 2021. április 26-án és 27-én újabb ellenőrzést tartott a főkapitányság, melynek célja ezúttal is a közösségi közlekedés akadályozásának megszüntetése, a buszsávokat szabálytalanul használó közlekedők kiszűrése volt.

A kétnapos ellenőrzés során az autóbuszsáv használatával összefüggő jogsértések miatt a rendőrök 54 esetben intézkedtek. A buszsávban való jogosulatlan közlekedés miatt 40, az ugyanitt történő szabálytalan megállás miatt 3 esetben szabtak ki helyszíni bírságot, valamint 11 emberrel szemben szabálysértési feljelentéssel éltek.

A rendőrök természetesen a jogosulatlan buszsáv-használaton túl egyetlen más jogsértés mellett sem mentek el szó nélkül. Előfordult vezetés közben kézben tartott mobiltelefon, be nem kötött biztonsági öv és záróvonal átlépés, ezenkívül volt, aki a behajtani tilos táblát hagyta figyelmen kívül, vagy rakodási területen parkolt. A fenti szabálytalanságok miatt további 16 esetben helyszíni bírsággal szankcionáltak, 3 emberrel szemben pedig közigazgatási eljárás indult. ​

 

A szervezetek szorosabb szakmai kooperációja továbbra is fontosnak tartja a jogosulatlan buszsávhasználat rendszeres ellenőrzését, hogy megszüntessék a közösségi közlekedési akadályozását, és biztosítsák a buszok zavartalan haladását. Ezért bármikor lehet számítani hasonló ellenőrzésekre – olvasható a közleményükben.

k.z.t./fotó:police.hu