Chiphiány a német autógyártásban is

 

A Daimler átmenetileg leállítja két németországi üzemét, azok 19 ezer dolgozójának munkaidejét pedig lerövidíti – közölte a német járműgyártó a félvezető komponensek hiányára hivatkozva.

A vállalat mostani intézkedései a Brémában és a Rastattban található két egységét érintik, előbbiben többek között az EQC elektromos SUV, utóbbiban pedig az A-osztály készül. Az üzemekben április 23-tól leállnak a gyártósorok, ám a munkavállalók azt követően is az üzemekben tartózkodhatnak, speciális projekteken dolgozva.

Első körben egyhetes leállást rendelnek el, ám azt szükség szerint meghosszabbíthatják. A Reuters beszámolója szerint az üzemszünet hatásait egyelőre nem tudják megbecsülni.

A Daimler csak egyike azon autógyártóknak, akiknek termelésében fennakadást okoz a globális chiphiány. Az üzemeket leállító és az egyes modellek gyártását átmenetileg kisebb mennyiségben végző OEM-ek között van például a Volkswagen Csoport, a Ford, a Stellantis és a General Motors is.

Az autóipari chipekből azután alakult ki hiány, hogy tavaly a koronavírus miatt lecsökkent eladásokra reagálva az autógyártók visszamondták megrendeléseiket, a felszabaduló kapacitásokat pedig lekötötték a laptopokat és játékkonzolokat gyártó cégek, melyek termékei iránt ugyanakkor megugrott a kereslet.

A leállás egyelőre egy hét, de nem zárható ki hosszabb kényszerszünet sem, amennyiben nem sikerül beszerezni a szükséges mennyiségű chipeket – olvasható a tudósításban.

Cash/fotó: Daimler Media