Ökobónusz és roncsautóprogramok

 

Románia továbbra is kiemelten támogatja az új elektromos autók vásárlását a roncsautóprogramban – jelentette be Tánczos Barna romániai környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti miniszter.

Magazinunkban korábban részletesen foglalkoztuk a román autócsere programok eddigi eredményeivel és a tervezett kormányzati intézkedésekkel. Most a tárcavezető bejelentette: április 26-án elindítják a klasszikus roncsautóprogramot és a roncsautóprogram plusz elnevezésű, zöld autók vásárlását ösztönző állami támogatási projektet. A klasszikus roncsautóprogramban az idén növelték az új autók vásárlására fordítható jegyek értékét, így a támogatás összegét 6500 lejről (1 lej=73,49 forint) 7500 lejre emelték, a nem konnektoros hibridautó esetében az ökobónuszt 2500 lejről 3000 lejre, a kilométerenként 96 grammnál kevesebb széndioxidot kibocsátó autók esetében pedig 1000 lejről 1500 lejre emelték. A klasszikus roncsautóprogram teljes költségvetését 405 millió lejről 440 millió lejre bővítették, ami mintegy 10 százalékos gyarapodásnak felel meg.

Tánczos Barna kifejtette, hogy amennyiben a választott autó két ökobónusz kritériumainak is megfelel, akár 2250 euróval olcsóbban juthat hozzá a vevő a személygépkocsihoz. Hozzátette, hogy a megnövelt költségvetés és a kombinálható ökobónuszok azt a célt szolgálják, hogy több új, környezetkímélő autót vásároljanak az emberek. Ez utóbbiak vásárlását ösztönző roncsautóprogram plusz elnevezésű támogatási projekt költségvetése 400 millió lej, amely az eddigi legnagyobb, és kétszer nagyobb, mint a tavalyi. A miniszter elmondta, azt szeretnék, hogy minél több elektromos autó járjon a romániai utakon, ezért növelték ilyen látványosan a program keretét.

Közölte, változatlan marad a legnagyobb összegű támogatás, amit Európában elektromos autóra igényelni lehet, a román állam ugyanis 10 000 euróval támogatja a teljesen elektromos autók vásárlását, illetve mintegy 4500 euróval a konnektoros hibridautók beszerzését, de a finanszírozás nem haladhatja meg az autó teljes árának felét.

Tánczos elmondta, hogy az idei program körülbelül 6600 teljesen elektromos és 5000 konnektoros hibridautó beszerzésében nyújthat jelentős támogatást – olvasható a hírügynökségi jelentésben.

Cash/fotó:maszol.ro