210-en szenvedtek CO mérgezést, 14-en belehaltak

 

A fűtési szezonnak hivatalosan vége, ám a szén-monoxid (CO) egész évben veszélyt jelent. Október 15-e óta 568 riasztást kaptak a tűzoltók CO szivárgás miatt. 210-en szenvedtek mérgezést, 14-en belehaltak – derül ki az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) kiadott közleményéből.

Bár a fűtési szezon hivatalosan április 15-én véget ért, a hideg időjárás miatt a háztartások többségében még fűtenek. A fűtési szezonban gyakran riasztják olyan helyekről a tűzoltókat, ahol nyílt lánggal működő vízmelegítőt használnak. Ott a rossz, elavult, nem karbantartott, esetleg engedély nélkül felszerelt fűtőeszközök, valamint a nem megfelelő szellőzés miatt egész évben veszélyt jelent a szén-monoxid.

Az október 15. és április 15. közti időszakban 568 alkalommal riasztották a tűzoltókat szén-monoxid miatt: 210-en szenvedtek mérgezést, hárman orvos által igazoltan, tizenegyen pedig vélelmezhetően a mérges gáz miatt haltak meg.

A katasztrófavédelem adatai szerint a mérgezéses esetek 36 százaléka fürdőszobában, 13-13 százaléka konyhában és hálószobában, 12 százaléka nappaliban, 26 százaléka pedig egyéb helyiségekben következett be.
A tragédiák megelőzése érdekében a közlemény kiemelte: a nyílt égésterű fűtőeszközök és vízmelegítők számára biztosítani kell a levegő-utánpótlást az ablakba épített résszellőzővel. Emellett javasolják a fűtőeszközök és a vízmelegítők ellenőriztetését évente legalább egyszer, valamint szén-monoxid-érzékelő beszerzését is.

Mint megtudtuk: a fűtési szezonban 912 kéménytűz volt, a lángok 84 alkalommal, az esetek 9,2 százalékában terjedtek tovább az építmény más részére, átlagosan tíz négyzetméteren okozva további károkat. Kéménytűz miatt összesen 845 otthonban keletkeztek kisebb-nagyobb károk – olvasható a tájékoztatóban.

k.z.t./fotó: MTI