Bár a gépjárműadó első félévi befizetési határideje már április 15-én lejárt, még mindig vannak, akik nem kaptak erről értesítést, határozatot. Ennek több oka is lehet:

 

  • A egyéni vállalkozók, mint elektronikus ügyintézésre kötelezettek, a hivatalos értesítéseket ügyfélkapus tárhelyükre kapják. Az érkezett küldeményekről minden esetben email értesítést küld a hivatal. A tárhelyre érkezett értesítések 30 nap elteltével egyéb intézkedés híján eltűnnek. Az első határozatok kézbesítése óta már eltelt a 30 nap.
  • A határozatot a jogszabályoknak megfelelően a meghatalmazottnak kézbesítették. Ha az ügyfélnek van valamennyi adóügyben eljáró meghatalmazottja, könyvelője, lehet hogy ő kapta meg a gépjárműadóról szóló határozatot.
  • Amennyiben mégis postai ügyintézés történik, lehetséges, hogy a határozatot nem a tartózkodási helyére vagy levelezési címére, hanem a székhelyre küldte a NAV. Sok vállalkozó nem a bejelentett székhelyén lakik, érdemes ezt a vonalat is ellenőrizni.
  • Gyakori eset, hogy az irat átvettnek minősül, mert például a Posta azzal küldte vissza a NAV-hoz a küldeményt, hogy azt a címzett a kétszeri kézbesítési értesítés után sem kereste. Ebben az esetben a jogszabályok szerint az irat átvettnek minősül, és a határozat a fellebbezési határidő leteltét követően véglegessé válik.
  • Amennyiben valamely adminisztrációs hiba következtében a határozat kézbesítése még folyamatban van, akkor a fizetési határidő a határozat átvételét követő 30. nap.

 

A gépjárműadó nem fizetése esetén a hatóság kivonhatja a járművet a forgalomból. Késedelmes fizetéskor pedig késedelmi kamat felszámítása történik. Mindenképpen javasolt emiatt, hogy aki nem kapott határozatot, érdeklődjön a lakcím, székhelycím szerinti adó- és vámigazgatóságon a határozat kézbesítéséről.

A járványhelyzet miatt célszerű, az úgynevezett e-Papír szolgáltatást használni.  Amennyiben ez nem lehetséges, az ügyfélszolgálatokon személyes ügyintézéssel is el lehet járni, ehhez azonban előzetes időpontfoglalás szükséges a NAV honlapján (https://www.nav.gov.hu/)

 

-oli-