20 másodperces teszt 4250 forintért

 

Izraeli tudósok egy olyan új koronavírus-tesztet kísérleteztek ki, amely a mintavétel után 20 másodperccel már kimutatja a fertőzés jelenlétét és mindössze 4250 forint. A gyorstesztet elsősorban tömegrendezvényeken, repülőtereken alkalmazzák első körben – írja a The Times os Israel.

Az új módszer gyorsaságát az adja, hogy nem kell hozzá labor és hosszú várakozási idő: lényege, hogy a mintát egy olyan készülék vizsgálja meg, amely fény és mesterséges intelligencia segítségével világítja át a mintát, így 20 másodperc alatt képes kimutatni a fertőzöttséget.

A mintát nem a PCR tesztekhez hasonló módon pálcával veszik, hanem az öblögetett, majd kiköpött szájvizet vizsgálják. Az eszközt a laptophoz vagy telefonhoz kell csatlakoztatni, azon keresztül mutatja ki végül az eredményt. Az ehhez hasonló spektroszkópiai (azaz a fény és az anyag kölcsönhatásán alapuló optikai vizsgálat) mérést végeznek például a vizek fémszennyezettségének kimutatására is.

Az izraeli tudósok által kifejlesztett SpectraLIT névre keresztelt tesztet a Jeruzsálem melletti Sheba Medical Centre orvosai segítségével tökéletesítették. Jelenleg a világ 36 kórházában tesztelik, a jelenlegi eredmények szerint 95 százalékban ad pontos választ a teszt, amelyet a Newsight nevű cég gyárt.

Másik nagy előnye a gyorsaságán kívül, hogy olcsó: körülbelül 10 font, azaz kb 4250 forint darabja.

A tesztet gyártó céget már több futballcsapat is megkereste. Úgy vélik, hogy a tömegrendezvények esetében például nagyon hasznos lesz, mivel szinte azonnali eredményt hoz, és nagyon gyorsan lehet vele több ezer embert letesztelni. A repülőterek üzemeltetői is komoly érdeklődést mutatnak az új teszt iránt.

Az EU orvosi eszközöket jóváhagyó testülete múlt szerdán meg is adta a zöld utat a tesztnek, így hamarosan megkezdhetik használatát a kontinensen – olvasható az újság hasábjain.

Cash/fotó:Google