Ellenőrzött vonatok

 

A magyar rendőrség egységes nemzetközi művelet keretében végzett fokozott ellenőrzést a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, valamint a MÁV, a MÁV START és a GYSEV biztonsági szervek munkatársaival közösen a vasúti biztonság érdekében – írja a Zsaru Magazin.

A Railpol, azaz a Vasúti Rendőrségek Európai Szervezete által koordinált akció során a részt vevő szervek március 24-én 7 órától végeztek 24 órás fokozott ellenőrzést. Az akció célja elsősorban a személyszállító vonatok rendőri kontrollja volt. A vasúti határátkelőhelyeken a személy- és tehervonatokat szemlézték, de az utasok és a jegyvizsgálók elleni cselekedetek megelőzésére is fokozott figyelmet fordítottak. A mustra kiterjedt továbbá a fémlopások elkerülésére, az illegális migrációra, és az ahhoz kapcsolódó egyéb cselekményekre, valamint a kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmények elleni fellépésre. Ugyanígy cél volt a rongálások megelőzése.

Helyszín a Keleti pályaudvar. Már érkezésünkkor feltűnik, hogy alig lézengenek emberek a szinte mindig nyüzsgő nemzetközi vasútállomáson, és a tisztaság is szembeötlő. Ennek oka a koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzet rendelkezéseiben keresendő. A nemzetközi vonatokon is alig van pár utas. Az épp induló Fogaras InterCityn legfeljebb tucatnyi ember ül. Persze a reggeli és a délutáni, úgymond munkásvonatoknál más a helyzet. Ezek érkezésekor és indulásakor rövid ideig ma is tömeg hömpölyög a Keletiben.

Ahogy azt látni is lehet, valóban sokkal kevesebb az utas. Ha nincsenek korlátozások, akkor viszont minden előfordulhat: szabálysértés, garázdaság, a külsőbb vágányoknál színesfémlopás, graffitizés – mondja Hajcskó Bence, a BRFK vasútrendészeti osztály Keleti pályaudvar alosztály törzsőrmestere.

Az érkező vonatoknál ritkán, de elő szokott fordulni csempészés, a pályaudvar környékén orgazdaság – ezt már Bolgár János zászlós mondja, aki 3 éve van a Keleti pályaudvar alosztálynál, de már 23 éve rendőr. – Amikor még sok volt a turista, rendszeresen jöttek a külföldiek bejelenteni, hogy ellopták a bőröndjüket.

Az ilyen akcióknál, mint a mostani Railpol, a rendőrök még jobban ügyelnek a vonatok átvizsgálására. A vonattal érkezőket vagy indulókat is ellenőrzik.

Az elmúlt évek tapasztalata, hogy az egynapos Railpol-akciók során tucatnyi büntető és szabálysértési feljelentést tesznek a rend­őrök, de elfogásokra és előállításokra is sor kerül – olvasható a magyar rendőrség honlapján.

Mátyási György/fotó: Zsaru Magazin/Fülöp Máté